SMANJILI MU DOZU SEDATIVA: Šumaher na kratko otvorio oči!
Foto: Reuters

Proces buđenja iz kome

SMANJILI MU DOZU SEDATIVA: Šumaher na kratko otvorio oči!

Ostali sportovi -
Lekari koji se staraju o zdravstvenom stanju Šumahera polako će ga uvoditi u takozvano "letargično" stanje, kada bi on trebao da komunicira sa okolinom treptajem oka, pomeranjem usana i pomeranjem ruku

Sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher reagovao je dobro na proces buđenja iz kome, a jedan od znakova oporavka je i činjenica da je na kratko otvorio oči.

Francuski "L'Ekip" koji je dan ranije prvi objavio informaciju da su lekari Mihaela uveli u fazu postepenog buđenja iz veštački izazvane kome, danas je izvestio da sve ide u dobrom pravcu, što pokazuje i treptaj oka nemačkog asa.

Da se nešto dešava oko Šumahera u sredu uveče potvrdio je neurohirurg Stefan Šabarde. On je pojasnio da će kolege koje se staraju o zdravstvenom stanju Šumahera, Nemca polako uvoditi u takozvano "letargično" stanje, kada bi on trebao da komunicira sa okolinom treptajem oka, pomeranjem usana i pomeranjem ruku.

Takvo stanje bi moglo da traje nekoliko meseci, ali je sasvim sigurno dobar znak u nastojanju da se Šumaher potpuno oporavi od posledica povreda mozga zadobijenih na skijanju 29. decembra prošle godine.

Lekari Univerzitetske bolnice u Grenoblu su počeli proces osvešćivanja povređenog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera smanjivanjem doze sedativa, saopštila je njegov menadžer Sabine Kem.

Mihaelu su smanjene doze sedativa da bi mogao da počne proces osvešćivanja koji može trajati dugo, kaže se u njenom saopštenju, prenosi AP.

Odluka o smanjivanju doza sedativa doneta je da bi se videlo da li opao otok mozga i da bi lekari mogli da procene njegovo opšte stanje.

Kem je rekla da je izdala saopštenje da bi razjasnila navode u francuskim medijima, koji su tvrdili da su lekari osvestili Šumahera, dodajući da za sada neće davati više informacija.

Porodica Šumaher traži da se poštuje njena privatnost i poverljivost medicinskih podataka i da se ne uznemiravaju lekari koji leče Mihaela, saopštila je Kem i dodala da je dogovor da se ne daju nikakve informacije dok se proces osvešćivanja ne stabilizuje.

Lekari su davali sedative Šumaheru i snizili su mu telesnu temperaturu na 34 do 35 stepeni da bi smanjili otok mozga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track