MORBIDNO: Olimpijski park u Sočiju izgrađen oko pravoslavnog groblja
Foto: Reuters

U skladu sa zakonom

MORBIDNO: Olimpijski park u Sočiju izgrađen oko pravoslavnog groblja

Ostali sportovi -
Na toj lokaciji su živeli pripadnici ogranka pravoslavne crkve koji se zove Stari vernici, a groblje pripada toj zajednici. Oni su pristali da se presele u obližnje selo, ali insistirali su na tome da grobove njihovih predaka ostavimo netaknute, rekao Čerišenko

SOČI - Stogodišnje pravoslavno groblje nalazi se usred olimpijskog parka u Sočiju. Ovu informaciju, iako je prošlo skoro sedam dana od početka Zimskih olimpijskih igara, ne zna gotovo niko od učesnika.

Sasvim blizu olimpijskog stadiona smešteno je pravoslavno groblje. Ruske vlasti uspele su da presele sve stanare sa ovog područja pre nego što su počeli da grade olimpijski park, ali u skladu sa zakonom koji strogo zabranjuje premeštanje grobova, pretke nisu dirali.

"Na toj lokaciji su živeli pripadnici ogranka pravoslavne crkve koji se zove Stari vernici, a groblje pripada toj zajednici. Oni su pristali da se presele u obližnje selo, ali insistirali su na tome da grobove njihovih predaka ostavimo netaknute. Groblje je na tom mestu već stotinu godina", rekao je šef organizacionog odbora u Sočiju Dmitrij Čerišenko.

Posetioci olimpijskog parka ipak ne mogu tako lako da vide groblje, osim ako tačno ne znaju što traže, jer je veći deo groblja skriven među drvećem, a postavljena je i staklena ograda koja mu smanjuje vidljivost s pešačke staze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track