101. IZDANJE ČUVENE TRKE: Kejt Midlton otvorila Tur de Frans
Foto: AP

Najprestižnija biciklistička trka

101. IZDANJE ČUVENE TRKE: Kejt Midlton otvorila Tur de Frans

Ostali sportovi -
Prvi Tur de Frans je održan 1903. godine i od tada se održavao svake godine, osim prekida za vreme Prvog i Drugog svetkog rata

LIDS - Nemački biciklista Marsel Kitel pobedio je na prvoj etapi ovogodišnje Trke kroz Francusku, koja je počela u Engleskoj. Kitel je stazu dugu 190,5 kilometra od Lidsa do Harogejta prevezao za četiri sata, 44 minuta i sedam sekundi. On je pobedio u sprintu u finišu ispred Petera Sagana, Ramunasa Navardauskasa, Brajana Kokarda i Majkla Rodžersa. Jedan od glavnih favorita Kris Frum bio je šesti u istom vremenu, dok je Mark Kevendiš pao pred sam kraj trke posle sudara sa drugim vozačem i neizvesno je da li će nastupiti u sledećoj etapi. Druga etapa voziće se sutra od Jorka do Šefilda, a duga je 201 kilometar. U Engleskoj se voze prve tri etape posle čega karavan Tur de Fransa prelazi Lamanš i kreće drumovima Francuske.

Britanska princeza, vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton svečano je ranije otvorila Trku oko Francuske, koja je ova godine počela u Lidsu.

Kejt Midlton, koja je presekla vrpcu, biciklistima je rekla "Kreni" na svečanom otvaranju 101. trke. Ona je potom pratila prvu etapu i na kraju uručila žutu majicu Kitelu. Kejt Midlton je došla na otvaranje trke helikopterom zajedno sa suprugom, princom Vilijamom i njegovim bratom Harijem. Na otvaranje nije došao njen sin, mali princ Džordž koga je publika očekivala.

Na ovogodišnjoj trci učestvovaće i razne muzičke grupe koje će zabavljati publiku u gradovima odakle počinju etape.

Od muzičara će nastupati 80-godišnja britanska pevačica Petjula Klark i alternativna rok grupa Strenglers.

Tur de Frans je najpopularnija biciklistička trka na svetu. Održava se svake godine u julu i traje tri nedelje. Učesnici trke su samo elitni timovi biciklista i ekipe koje dobiju specijalni poziv organizatora.

Tur de Frans je jedna od tri Grand Tur trka pored Đira d"Italija i Vuelte a Espanja.

Prvi Tur de Frans je održan 1903. godine i od tada se održavao svake godine, osim prekida za vreme Prvog i Drugog svetkog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track