AMELA TERZIĆ PRED EP: Cilj je finale
Foto: Tanjug

Atletika

AMELA TERZIĆ PRED EP: Cilj je finale

Ostali sportovi -
Debitujem u najjačoj evropskoj konkurenciji, videću šta me očekuje, kaže srpska atletičarka

Reprezentativka Srbije u atletici Amela Terzić izjavila je da je njen cilj na Evropskom prvenstvu u Cirihu plasman u finale trke na 1.500 metara. "Debitujem u najjačoj evropskoj konkurenciji, videću šta me očekuje, a cilj je plasman u finale", rekla je Terzićeva.

Ona će već prvog dana nastupiti u kvalifikacijama, dok je finale na 1.500 metara zakazano za 15. avgust od 19.25.Terzićeva je završne pripreme za kontinentalno prvenstvo odradila na Kopaoniku i u Kragujevcu.

"Posle boravka na tim destinacijama, uvek sam imala uspeha. Za pravi ritam u Cirihu, neophodno je da budem savršeno spremna i da imam dobru krvnu sliku", ocenila je Terzićeva.

Po rezultatima u 2014. godini, ona je sa 4:07,34 minuta iz Velenja na 19. mestu u Evropi. Vodeće na toj listi su Sifan Hasan (3:57,00) i Abeba Aregavi (3:57,57), Etiopljanke koje nastupaju za Holandiju i Švedsku.

"Raduje me što sam trčala dobro i pre nego što smo planirali trener Rifat Zilkić i ja. Najbolja vremena, ispod 4:10 minuta, ranije sam postizala na velikim takmičenjima, a sada sam to ostvarila na mitingu", kazala je Terzićeva.

Prema ovogodišnjoj rang listi, medju favoritima u Cirihu su još Lora Mjuir (4:00,07) i Lora Vejtmen (4:00,17) iz Velike Britanije, Albanka Luiza Gega (4:03,12) i Švedjanka poreklom iz Eritreje Meraf Bahta (4:03,16).

Nastupajući u mladjim kategorijama, Terzićeva je osvojila 11 medalja na evropskim i svetskim prvenstvima na stazi i u kros trčanju.

"Naravno da ne bih da se tu zaustavim, već želim da jednog dana osvajam odličja i u seniorskoj konkurenciji", rekla je ova 21-godišnja Novopazarka.

Srpska atletičarka Dragana Tomašević ocenila je da će na predstojećem Evropskom prvenstvu u Cirihu biti jaka konkurencija u bacanju diska, ali je istakla da joj je cilj plasman u finale.

"Cilj na Evropskom prvenstvu u Cirihu je ulazak u finale, među 12 najboljih, kao i da bacim što bolji rezultat", rekla je Tomašević.

Dragana Tomašević će na borilišta u Cirihu izaći u petak, 15. avgusta kada su na programu kvalifikacije. Finale je sutradan.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Tatjana Jelača rekla je da se ne opterećuje plasmanom i dodala da joj je cilj da obori lični, odnosno državni rekord u bacanju koplja.

"Jedini cilj koji imam jeste da u Cirihu bacim novi lični i nacionalni rekord. Samim plasmanom se ne opterećujem, ali mislim da bi bilo realno da budem među prvih osam. Nadam se boljem rezultatu, spremna sam za njega, treninzi to pokazuju. Samo da se sklope sve kockice u Cirihu", rekla je Jelača.

Jelača će na teren već prvog dana kada su na programu kvalifikacije.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Evropsko prvenstvo u atletici održaće se od 12. do 17. avgusta u Cirihu, a Srbiju će predstavljati 11 takmičara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track