ZLATNI DELFINI: Vaterpolisti Srbije savladali Mađarsku u finalu Svetskog kupa
Foto: Printskrin

Još jedna titula

ZLATNI DELFINI: Vaterpolisti Srbije savladali Mađarsku u finalu Svetskog kupa

Ostali sportovi -
Izabranici Dejana Savića i u trećem ovogodišnjem finalu savladali su Mađarsku
1 / 6 Foto: Printskrin

Podmlađena vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je Svetski kup pošto je u finalu odigranom u Almatiju savladala Mađarsku posle peteraca rezultatom 11:9 (1:2, 3:3, 1:1, 2:1 , 4:2). U regularnom delu bilo je 7:7, a sva četiri izvođača penala iz srpskog tima bila su uspešna.

Izabranici Dejana Savića tako su po treći put ove godine savladali Mađarsku u finalu. Nedavno su na Evropskom prvenstvu u Budimpešti osvojili zlato pošto su savladali domaćina tog turnira (12:7), a pre toga slavili su i u Svetskoj ligi u Dubaiju (10:6).

Srbija je na ovom šampionatu igrala u podmlađenom sastavu, bez 11 igrača koji su u Budimpešti osvojili zlato. Dejan Savić je u timu imao samo dvojicu standardnih, Dušana Mandića i Savu Ranđelovića.

Mađarska je tokom većeg dela meča imala rezultatsku prednost. Vodila je sa 4:2 i 7:5, ali je Srbija preko Vasića i Gavrila Subotića izjednačila na 7:7. Obe ekipe propustile su šanse da već u regularnom delu ostvare pobedu.U prvoj seriji peteraca izvođači su bili sigurni. Madaraš je doneo prednost Mađarskoj, a izjednačio je Mandić.Već u drugoj seriji videli smo odbranu Živojinovića, koji je zaustavio šut Batorija. Na suprotnoj strani Subotić je bio siguran.Kada je Hošnjanski u trećoj seriji pogodio prečku bilo je jasno da su "Delfini" blizu titule. Pogodio je Rašović, a posle preciznog šuta Erdeljija, priliku da reši meč imao je Vasić. Bio je siguran i usledilo je veliko slavlje Srbije.

SRBIJA: Živojinović, S.Rašović 1, Obradović 2, Marković, Subotić 3, Eškert, Mandić 2, V. Rašović, Ranđelović, Ubović 1, Vasić 2, Vuksanović, Rističević. Selektor: Dejan Savić.MAĐARSKA: At. Deker, Gor-Nađ, Madaraš 1, Erdelji 4, Batori 1, Hošnjanski 1, Ad. Deker 2, Angial, Da Varga, De. Varga, Bedo, Harai, Levai. Trener: Tibor Benedek.

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić čestitao je ekipi veliki uspeh i osvajanje FINA kupa u Kazahstanu.

"Veliki uspeh. Rekao sam igračima pre utakmice da nije gotovo i da ima da se igra. Mađari su veliki rival, ali nije bilo straha, Šrbija je pokazala da ima harizmu. Protivnik je pokušao da nas uvuče u tuču, tu smo se digli. Odbranom smo došli do peteraca, koji su za nas već bili ravni zlatnoj medalji", rekao je Savić.

Junak meča bio je golman Stefan Živojinović koji je proglašen za najboljeg čuvara mreže na FINA kupu u Kazahstanu.

"Bili smo sjajni. Dugo nisam branio, od marta kada sam polomio palac. Drugovi su mi pomogli i bodrili sve vreme. Kada su na red došli peterci pomislio sam da smo zaslužili da pobedimo. Obradović je postigao gol, lopta jedva prešla liniju, ali znao sam da je to znak i da možemo da pobedimo", rekao je Živojinović.

Reprezentacija Srbije nastavila je sa dominacijom ovog leta, pošto je pre FINA kupa osvojila Svetsku ligu i Evropsko prvenstvo.

"Ponosam sam što sam bio kapiten ove ekipe. Veliki drugari, spremni da daju maksimu u svakom trenutku. Nismo se uplašili, verovali smo i kada se činilo da će Mađarska slaviti. Tri finala, tri zlata. Nije moglo bolje", rekao je Dušan Mandić.

Gavril Subotić rekao je da napad nije bio na nivou, ali da je odrana na kraju "izvadila" stvar.

"Izuzetno teška utakmica. Presrećan sam, ovo je veliki uspeh mlade ekipe, dokaz da se kvalitetno radi i da imamo veliku budućnost. Ne smem da se mnogo radujem jer sutra putujem u Tbilisi gde ćemo na juniorskom prvenstvu Evrope pokušati da uradimo što više", rekao je Subotić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track