LIGA STRAHA: U NFL-u igraju batinaši, silovatelji i kriminalaci
Foto: AP

Ne mare za zakon

LIGA STRAHA: U NFL-u igraju batinaši, silovatelji i kriminalaci

Ostali sportovi -
Posle serije ozbiljnih incidenata u kojima su glavni akteri bile neke od najvećih zvezda američkog fudbala NFL liga se našla na udaru američke javnosti
1 / 5 Foto: AP

Komesar NFL lige Rodžer Goldvel rekao je da će uraditi sve što je potrebno kako uveo red među igrače čije ponašanje je postalo skandalozno. Posle serije ozbiljnih incidenata u kojima su glavni akteri bile neke od najvećih zvezda američkog fudbala NFL liga se našla na udaru američke javnosti. Naime, pre šest dana igrač Adrijan Piterson je uhapšen zbog fizičkog zlostavljanja svog četvorogodišnjeg sina.

Foto: AP
Foto: AP

Taj incident je došao neposredno pošto je u javnost procureo video snimak na kojem se vidi kako zvezda Baltimor Rejvensa Rej Rajs u liftu nokautira svoju tadašnju verenicu, a sadašnju suprugu Dženej Palmer. Međutim, ni to nije bio kraj pošto je pre samo dva dana uhapšen igrač Arizone Džonatan Dujer, jer je svojoj ženi polomio nos pošto je ona prethodno odbila da ima seksualni odnos s njim. Ponašanje NFL igrača uopšte ne priliči profesionalnim sportistima. Umesto da budu uzor oni se ponašaju kao kriminalci, a to potvrđuje i podatak da je čak 39 igrača uhapšeno od početka 2014. godine.

Foto: AP
Foto: AP

Izgleda da su zvezde NFL-a u konstantnom sukobu sa zakonom, a tome doprinosi i blaga kaznena politika i njihov povlašćeni status. Oni se najčešće terete za teške saobraćajne prekršaje i vožnju pod dejstvom alkohola I droge, ali i za mnogo ozbiljnije stvari. Posebno zabrinjava to što su porastu krivična dela vezana za nasilje u porodici, a najčešće su n a udaru njihove supruge i devojke. Može se reći da je batinanje postalo uobičajena stvar. Crnu seriju u 2014. otvorio je igrač Minesote Irin Henderson, koji je prvog januara uhapšen zbog vožnje pod uticajem alkohola i droge, kao i posedovanja narkotika. Istog meseca iza rešetaka se našao prvotimac Klivlenda Davon Bes koji je uhapšen zbog napada na policajca. Jedan od najozbiljnijih incidenata dogodio se 15. Februara kada je zvezda Baltimor Rejvensa Rej Rajs u liftu hotela u Atlantik Sitiju nokautirao svoju tadašnju verenicu, a sadašnju suprugu Dženej Palmer.

Foto: AP
Foto: AP

Početkom marta Džah Rid je dva puta optužen za nasilničko ponašanje, ali je izbegao suđenje pošto je ušao u poseban program edukacije. Igrač San Franciska Aldon Smit je 13. aprila uhapšen je na aerodromu u Los Anđelesu pošto je tokom rutinske kontrole rekao da ima bombu. Krajem aprila uhapšen je i Džoš Morgan iz Čikaga pošto je nokautirao momka koji radi na parkingu. Igrač Karoline Greg Hardi je 13. maja je napao svoju bivšu devojku. Prvotimac Filadeffije Kilan Džonson je u julu uhapšen zbog napada na policajca, kao I opiranja prilikom hapšenja. Samo dan kasnije lišen je slobode Žo-Lon Danbar koji se u Majamiju potukao sa NBA košarkašem Donteom Grinom.

Foto: AP
Foto: AP

Poslednjeg dana avgusta igrač Džetsa Kvinsi Enunva uhapšen je zbog nasilja u porodici i napada na jednu ženu u hotelu. Istog dana, pod istom optužbom, uhapšen je i Rej Mekdonald. Igrač Minesote Adrijan Piterson na kratko je lišen slobode 13. septembra, i to pod optužbom da je zlostavljao dete. Naime, on je svog četvorogodišnjeg sina u maju tukao granom. Samo četiri dana kasnije uhapšen je Džonatan Dujer pošto je krajem jula pretukao svoju ženu i slomio joj nos, pošto je ona prethodno odbila da ima seksualni odnos s njim. Policija ga je uhapsila, a u saopštenju se navodi da je on tada udario i svog sina, a zatim im je oteo telefon kako bi ih sprečio da pozovu pomoć. U takvoj situaciji i ne čudi izjava komesara Goldvela koji je potvrdio da je spreman da se suoči sa svim problemima, a posebno sa incidentima vezanim za nasilje u porodici i seksualne napade. "Dovešćemo našu kuću u red", najavio je Goldvel. On je najavio da će svaki od 32 NFL kluba imati obavezu da omogući igračima edukaciju i treninge kako bi se u budućnosti sprečili takvi incidenti. Goldvel je rekao da će novi propisi stupiti na snagu već sledećeg meseca.

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track