SKANDAL: MOK provizorno primio Kosovo, puno priznanje u decembru

Presedan

SKANDAL: MOK provizorno primio Kosovo, puno priznanje u decembru

Ostali sportovi -
Odluka je doneta u interesu sportsita na Kosovu, da bi se uklonila neizvesnost koju oni imaju, piše u saopštenju MOK-a

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da je Izvršni odbor te organizacije provizorno priznao Olimpijski komitet Kosova.

Kako se navodi, predloženo je da puno priznanje bude na sledećem zasedanju MOK-a koje će se održati u decembru u Monaku.

"Odluka je doneta u interesu sportsita na Kosovu, da bi se uklonila neizvesnost koju oni imaju", piše u saopštenju MOK-a.

Kosovski sportisti će moći da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio De Žaneiru 2016. godine. Ministar kulture, omladine i sporta u Vladi Kosova Memlji Krasnići izjavio je da je Kosovo postalo punopravni član MOK-a.

Mogućnost da Olimpijski komitet Kosova bude primljen u članstvo MOK-a najavio je predsednik OKK, Besim Hasani. On je rekao da je prijem Kosova u MOK završena stvar i da se odluka može očekivati i pre petka kada je najavljeno da će Izvršni odbor MOK-a raspravlajti o prijemu. Hasani je rekao da su zahtev za članstvo u MOK podneli pošto su dobili garancije od uticajnih ličnosti komiteta da će zahtev biti sigurno prihvaćen i OKK postati član MOK-a.

OKS najoštrije osudio odluku MOK-a o prijemu KosovaOlimpijski komitet Srbije (OKS) "najoštrije je osudio" današnju odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da uslovno primi Kosovo u svoje članstvo. Kako se navodi u saopštenju, OKS je zvanično uputio protest MOK-u zbog odluke da "primi u članstvo jednostrano proglašenu Republiku Kosovo". OKS će nadalje delovati po tom pitanju, shodno preporukama koje bude dobio od nadležnih srpskih institucija, koje je momentalno upoznao po dobijanju informacije. Konačna odluka o punopravnom prijemu Kosova u MOK biće doneta u decembru na Skupštini u Monaku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track