Marjanović: Nama Kosovo nije oteto u MOK ili na terenu, već pravnim i fizičkim nasiljem!
Foto: Tanjug

Predsednik RSS oštro kritikovao odluku EHF

Marjanović: Nama Kosovo nije oteto u MOK ili na terenu, već pravnim i fizičkim nasiljem!

Ostali sportovi -
"RSS nikako nije mogao da spreči EHF da krajem septembra na kongresu u Dablinu prizna Kosovo kao punopravnog člana organizacije", rekao je Marjanović

BEOGRAD - Predsednik Rukometnog saveza Srbije (RSS) Velimir Marjanović izjavio je danas da Savez postavlja visoke kriterijume za naredni period, sa vrlo jasnim ciljem - plasman obe selekcije na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Put do najveće smotre svetskog sporta neće biti lak, pogotovo za mušku selekciju koja će mesto u Riju morati da izbori na šampionatu Evrope u Poljskoj, gde je potrebno da se plasira kroz kvalifikacije, dok će ženski tim olimpijsku vizu tražiti na prvenstvu sveta u Danskoj, sa već overenim mestom na tom turniru zahvaljujući srebrnoj medalji na prethodnom turniru u Beogradu.

"Muški tim počeo je kvalifikacije sa dve pobede, protiv Crne Gore kod kuće i Izraela u gostima (26:22). Iz te dve utakmice uzeli smo četiri boda i mnogo novih kvaliteta kada je energija tima u pitanju, postavljeni su visoki kriterijumi unutar reprezentacije i planovi za budućnost. Veoma sam zadovoljan, ne samo zbog osvojenih bodova, iako su protivnici u protekle tri-četiri godine znali da iznenade Nemačku, Švedskui i Island. Dobili smo josnov da kroz EP u Poljskoj pokušamo da napadnemo plasman na Olimpijske igre u Riju", rekao je Marjanović.

On je dodao da je muška selekcija krenula od nule, jer je neočekivano ispala u baražu za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

"Našli smo se u novoj situaciji, morali smo da menjamo strateške ciljeve, tako smo rešili da ove kvalifikacije krenemo ispočetka. Dejan Perić je sarađivao sa Vladanom Matićem i nastavio je da obavlja ulogu selektora, a mi sa tradicijom stvaranja stručnjaka iz redova velikih imena mlađe generacije bivših igrača. Pokazalo se da je poverenje bilo opravdano, kako kod igrača, tako i kod nadam se budućeg selektora", rekao je Marjanović.

Predsednik RSS u potpunosti je stao na stranu v.d selektora Perića, koji je zbog nediscpline i pijanstva odlučio da odstrani golmana Strahinju Milića iz nacionalnog tima.

"Perić je bio vrhunski sportista i golman, čovek koji i sada od sebe i drugih traži ne samo vrhunske igračke kriterijume, već i ljudske. To je ispravan put koji može da donese rezultate, što nas je dovelo i do srebrne medalje 2012. godine. Onaj ko ne ispuni te kriterijume, bez obzira o kome se radi, mora da snosi posledice. Ako u reprezentaciji imate Momira Ilića, najuspešnijeg srpskog igrača svih vremena ili Marka Vujina, koji se savršeno pridržavaju svih pravila kako na terenu, tako i van njega, onda je nemoguće dozvoliti da se neko drugačije ponaša", poručio je Marjanović.

Kada je u pitanju predstojeći šampionat Evrope za žene u Hrvatskoj i Mađarskoj, Marjanović ističe da Srbija na to takmičenje ide bez bilo kakvog imperativa.

"Naša osnovna želja je da se na sledećem SP u Danskoj ostvari plasman na Olimpijske igre u Riju, tako da će ovo prvenstvo predstavljati uigravanje za to. Nadam se uspehu u Hrvatsko i prolasku što dalje, ali bez ikakvog pritiska", naveo je on.

Srbija će na tom takmičenju igrati u grupi D u Osijeku, zajedno sa selekcijama Francuske, Crne Gore i Slovačke.

"Svesni smo da ćemo imati vruć teren, iako se Hrvatska pokazala kao dobar organizator sportskih događaja. Osijek je blizu, tamo živi puno naših ljudi, nadam se da će reprezentacija imati dobru podršku i da će sve proteći bez problema", rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima RSS nikako nije mogao da spreči Evropsku rukometnu federaciju (EHF) da krajem septembra na kongresu u Dablinu prizna Kosovo kao punopravnog člana organizacije.

"Pokušali smo sve, apelovali na sportske elemente i težinu odigravanja tih utakmica, međutim volja zemalja članica bila je jača. Imali smo nada u Svetsku rukometnu organizaciju, jer je njihov statut mnogo jači, ali to će biti teško s obzirom na novu odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta. Nama Kosovo nije oteto u MOK, na šahovskoj olimpijadi ili rukometnom terenu, već pravnim i fizičkim nasiljem i jedini način da ga jednog dana vratimo je da priznamo da je okupirano", rekao je Marjanović.

On je dodao da je odluka EHF bolna, ali da uprkos tome Savez mora da nastavi da gaji dobre odnose sa tom organizacijom, jer bi svaki nepromišljeni gest značio odsustvo Srbije sa velikih takmičenja.

"Imali smo nesreću da je Kosovo u pridruženo članstvo primljeno u vreme trajanja zajednice Srbije i Crne Gore, koja je imala indoletan odnos kada je to 2003. došlo na dnevni red. Od osamostaljenja vodili smo borbu na svakom kongresu i u tome smo uspevali. Međutim ono što su sada iz EHF izneli kao argument je potpisan Briselski sporazum, u kome se u jednoj od tačaka aneksa kaže da Srbija neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i pismo MOK-a u kome se pozivajući na načela olimpizma, najavljuje primanje Kosova u članstvo u EHF. Ne mirimo se sa ovakvom odlukome, ali svesni smo da je interes našeg rukometa važniji i da se ovakva pitanja rešavaju na mnogo višem nivou", zaključio je Marjanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track