OKS O PRIJEMU KOSOVA: MOK prekršio sopstvene povelje, Srbija je nemoćna
Foto: Fonet Dragan Antonic

Reakcija

OKS O PRIJEMU KOSOVA: MOK prekršio sopstvene povelje, Srbija je nemoćna

Ostali sportovi -
MOK učinio presedan, imajući u vidu da od donošenja novog Statuta MOK-a, koji je na snazi od 1996. godine do danas, ni jedna teritorija nije primljena u Međunarodni olimpijski komitet ukoliko prethodno nije dobila članstvo u Ujedinjenim nacijama’’, navodi se u saopštenju OKS

Olimpijski komitet Srbije se još jednom oglasio povodom priznavanja Kosova od strane Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) pošto je na 23. sednici ponovljen stav usvojen na sednici koja je organizovana nedavno tim povodom. OKS je još jednom osudio potez MOK-a.

Saopštenje za javnost srpskog olimpijskog komiteta prenosimo u celosti:

’Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije na XXIII sednici ponovio je stav usvojen na sednici održanoj nakon privremenog priznavanja Kosova od strane Izvršnog odbora MOK-a i najoštrije osudio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta o prijemu u punopravno članstvo jednostrano proglašene Republike Kosovo.

Ovaj stav zasnovan je na činjenici da je:

OKS blagovremeno uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i u prethodnih pet godina, uspevao da blokira prijem Kosova u MOK, štiteći odredbe Olimpijske povelje.MOK učinio presedan, imajući u vidu da od donošenja novog Statuta MOK-a, koji je na snazi od 1996. godine do danas, ni jedna teritorija nije primljena u Međunarodni olimpijski komitet ukoliko prethodno nije dobila članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Od 1996. godine do danas, član 30 Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen na način koji podrazumeva njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, tj 108 od 193 članice UN.Tumačenje koje podrazumeva članstvo u UN primenjeno i 2012. godine u slučaju Kosova, kada je Olimpijski komitet Srbije zaustavio njihovu inicijativu za prijem i nastup na OI u Londonu.

Olimpijski komitet Srbije nastojao da uključi u svoje programe i sportiste koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i na taj način ih integriše u sistem sporta u Srbiji i omogući im nastup na takmičenjima koje su u nadležnosti OKS. O tome su blagovremeno obaveštene Međunarodne institucije na Kosovu, kao i Međunarodni olimpijski komitet.

Predstavnici OKS imali su niz sastanaka sa relevantnim organima MOK-a, kao i sa bivšim i sadašnjim predsednikom MOK-a, Žakom Rogom i Tomasom Bahom na kojima su iznošeni argumenti protiv prijema jednostrano proglašene Republike Kosovo u olimpijsku porodicu. Poslednji u nizu sastanaka održan je sa predsednikom Bahom u Bangkoku, nakon odluke o privremenom članstvu Kosova u MOK-u.

Svaki korak preduzet u koordinaciji sa državnim organima Republike Srbije.

Imajući u vidu da je izvestan broj medijskih kuća u Srbiji, pozivajući se na izvor Associated Press-a, slobodno interpretirao izjavu predsednika MOK-a Tomasa Baha i pogrešno protumačio razloge neprisustvovanja delegacije OKS na sednici MOK-a u Monaku, Izvršni odbor OKS skreće pažnju javnosti na činjenice:

Članovi MOK-a nisu predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, već pojedinci koji predstavljaju MOK i Olimpijski pokret u svojim državama. Srbija od 2006. godine nema ni jednog člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu, te ni mogućnost učešća ni glasanja na sednici skupštine MOK.

U članku AP jasno piše da su “Srpski zvaničnici odbili da priznaju nezavisnost Kosova i da su se snažno usprotivili priznanju Kosova od strane MOK-a”, a citirana je i izjava predsednika MOK-a Tomasa Baha: “Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vlade Divac, bivša NBA zvezda, nije zadovoljan odlukom koju je doneo MOK, ali je prihvata u interesu sportista.”

U skladu sa prenetim stavom predsednika OKS Vlada Divca, Izvršni odbor OKS doneo je zaključak da sport mora da bude nezavistan od politike i da ovakva odluka MOK-a, ne sme ni na koji način da ugrozi interese sportista Srbije i njihove nastupe na međunarodnim takmičenjima.

Izvršni odbor OKS usvojio je izveštaj o broju do sada kvalifikovanih sportista za prve Evropske igre u Bakuu. Tim Srbije trenutno broji 33 sportista u 8 sportova. U odnosu na prethodni izveštaj, broj kvalifikovanih sportista koji su pored kvalifikacionog kriterijuma međunarodnih federacija ispunili i interne kriterijume OKS, povećao se za 9 sportista i to: četiri takmičara u basketu 3x3, dva u plivanju, i po jednog u sambou, skokovima u vodu i boksu.

Damir Štajner imenovan je za šefa Misije Srbije za XII Zimski evropski olimpijski festival mladih u Montafonu, prve Evropske igre u Bakuu i XII Letnji evropski olimpijski festival mladih u Tbilisiju.

Izvršni odbor usvojio je novi antidoping pravilnik OKS, koji je usaglašen sa novim Svetskim antidoping kodeksom koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine. ’’

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track