FERARI IZ SVEMIRA: Da li je ovo mašina budućnosti?
Foto: Ferrari

Italijanski tim sprema bolid budućnosti

FERARI IZ SVEMIRA: Da li je ovo mašina budućnosti?

Ostali sportovi -
Skuderija tvrdi da se revolucija u pripremi novih automobila za Formulu 1 može izvesti jeftino i bez većih promena tehničkog pravilnika

Uoči novog sastanka Strateške grupe koji će u četvrtak biti održana u Ženevi i na kojem će se raspravljati o novom tehničkom pravilniku za 2017. godinu, Ferari je objavio svoju viziju F1 bolida budućnosti.

Premda futuristička mašina na prvi pogled izgleda radikalno drugačije od današnjih bolida Formule 1, napravljen je po istim osnovnim pravilima, što uključuje isti motor i istu širinu guma. Ferari je tim potezom želeo da pokaže da se revolucija u Formuli 1 može izvesti jeftino i bez većih promena tehničkog pravilnika, ali bi zato trebalo temeljno promeniti delove pravilnika koji se odnose na aerodinamiku, odnosno na karoseriju i šasiju.

Foto: Ferari
Foto: Ferari

"Može li F1 bolid, osim što je tehnološki napredan, biti privlačan oku i agresivnog izgleda? Može li se ovo izvesti bez promene trenutnog tehničkog pravilnika? Mi u Ferariju verujemo da može. Minimalne promene bolidu daju potpuno drugačiji izgled. Izazov je bio kreirati nešto što, ukratko rečeno, bolje izgleda", stoji u kratkom saopštenju Ferarija.

Drugim rečima, renderi koje je Ferari objavio nisu slobodna vizija Formule 1 nove generacije, već vizija agresivne evolucije današnjih bolida uz minimalne, ali efektne izmene tehničkog pravilnika. Baš zbog toga ljudi iz Skuderije od navijača traže mišljenje (http://f1concept.ferrari.com/).

Pred novu sezonu koja počinje 13. marta trkom u Australiji, Ferari će testirati bolide od 19. do 22. februara na stazi u Barseloni. Prva dva dana formulu će voziti Kimi Rajkonen, a onda će isti bolid preuzeti Sebastijan Fetel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track