Najnovije vesti

ZBOG STRAHA OD EBOLE: Sprinter živi kao beskućnik u Londonu
Foto: Theguardian.com

Neće kući

ZBOG STRAHA OD EBOLE: Sprinter živi kao beskućnik u Londonu

Ostali sportovi
Džimi Toronka je otišao u Glazgov na Igre Komonvelta, ali kada je saznao da mu članovi porodice umiru od ebole, odlučio je da ode u London i ostane tamo

Sprinter iz Sijera Leonea koji je na Igrama Komonvelta prošlog meseca nestao iz tima, živi u Londonu kao beskućnik i ne želi da se vrati kući zbog straha od ebole.

Sprinter Džimi Toronka koji se takmičio na Komonvelt igrama u Glazgovu u disciplini 4x100 metara, nestao je iz tima krajem avgusta On se nije vratio u Sijera Leone pošto je saznao da je nekoliko članova njegove porodice umrlo od smrtonosnog virusa.

"Nadao sam se da ću osvojiti medalju za svoju zemlju, ali sam tokom Igara saznao za strašnu vest da mi je preminuo ujak, verovatno od ebole", rekao je Toronka.

On je naglasio da je neprekidno plakao od trenutka kada je saznao za strašnu vest.

"Nisam mogao da prestanem da plačem. Želeo sam da idem u London na kratko posle takmičenja, ali su mi na stanici u Glazgovu ukradeni novac i pasoš. Plašio sam se da odem u policiju i prijavim krađu, jer sam se bojao da će me uhapsiti, pa sam pitao nekoga na stanici da mi plati kartu za London", objasnio je Toronka otkuda to da se obreo u engleskoj prestonici.

Toronka je dodao da je na afričkom TV kanalu saznao i da mu je "majka umrla od ebole, a posle toga i cela familija".

On sada spava po londonskim parkovima i noćnim autobusima i prosi za novac i hranu.

"Imamo i mi hladnu sezonu u Sijera Leoneu, ali ne ovako hladnu kao u Engleskoj", rekao je Toronka i dodao da ponekad zapadne u očaj i poželi da se ubije.

"San mi je da postanem jedan od najboljih sprintera na svetu, ali sada ne vidim način kako da u tome uspem", zaključio je Toronka.

Ebola je u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji od početka prošle godine odnela 10.000 života.

Virus je i dalje raširen u Sijera Leoneu, sa 81 novim slučajem zakljucno sa 1. martom, od cega 26 u glavnom gradu Fritaunu.

(Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...