(VIDEO) FORMULA 1: Hamilton pobedio, Verštapenov bolid goreo
Foto: AP

Velika nagrada Kine

(VIDEO) FORMULA 1: Hamilton pobedio, Verštapenov bolid goreo

Ostali sportovi -
Sigurnom vožnjom od početka do kraja Britanac trijumfovao drugi put u sezoni

Vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju.

Vozači su trku završili iza vozila bezbednosti, pošto se dva kruga pre kraja zapalio motor Maksa Verštapena iz ekipe Toro Roso.

Hamilton je od početka trke vozio sigurno, ostvario je 35. pobedu u karijeri, a drugu u sezoni, u vremenu od sat, 39 minuta, 42 sekunde i osam stotinki. Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg sa zaostatkom od 0,714 sekunde, treći je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija sa 2,988 sekundi zaostatka. Četvrto mesto zauzeo je vozač Ferarija Kimi Raikonen, a peto i šesto mesto vozači Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas. Bodove su još osvojili Roman Grožan iz Lotusa, Felipe Nasr iz Zaubera, vozač Red Bula Danijel Rikardo i Markus Erikson iz Zaubera.

Hamilton je dobro iskoristio pol-poziciju i na početku trke zadržao je vođstvo ispred Rozberga i Fetela, a dobro je startovao i Raikonen koji se sa šestog popeo na četvrto mesto, pa su se među prvih četiri poređala po dva bolida Mercedesa i Ferarija. Aktuelni svetski šampion je sigurno vozio i čuvao prvo mesto, a dobar posao obavljali su mehaničari, pa se Britanac po svakom izlasku iz boksa uvek vraćao na čelo. Hamilton je po izlasku iz boksa u 16. krugu imao 3,6 sekunde prednosti nad klupskim kolegom. U tom delu trke dobro je vozio i Raikonen, koji je smanjivao zaostatak za vodećima. Po završetku 33. kruga Hamilton je stekao šest sekundi prednosti, a zatim se na stazi, pre ulaska u boks, okrenuo vozač Lotusa Pastor Maldonado, ali je ostao na stazi. Ostali vozači borili su se za što veći broj bodova, pa je Verštapen uspeo da obiđe Peresa za osmo mesto, a zatim ga je obišao i Nasr za devetu poziciju. Hamilton je čuvao prednost, a 10 krugova pre kraja imao je 4,5 sekundi prednosti nad Rozbergom, a nešto više od 16 sekundi nad trećeplasiranim Fetelom. U 49. krugu došlo je do kontakta Maldonada i Džensona Batona, a vozač iz Venecuele je u 52. završio trku.

U 54. krugu motor bolida Maksa Verštapena se zapalio na ciljnom pravcu, pa je na stazu izašlo sigurnosno vozilo. Redari nisu uspeli na vreme da sklone bolid sa staze, pa su vozači trku završili iza "sejfti kara". Posle tri trke u šampionatu Hamilton je prvi sa 68 bodova, Fetel zauzima drugo mesto sa 55 a Rozberg je treći sa 51 bodom.

"Ekipa je obavila odličan posao, zadovoljan sam što mi je ceo vikend u Šangaju protekao glatko. Dobro sam kontrolisao razliku nad protivnicima i čuvao gume za najvažnije trenutke u trci. Ferari je bio prilično blizu, ali ni u jednom trenutku nije bio u prilici da nas ugrozi", rekao je Hamilton posle trke.

Vozači su trku završili iza bezbednosnog vozila, koje je izašlo na stazu dva kruga pre kraja trke, pošto se zapalio motor Maksa Verštapena iz ekipe Toro Roso. To je šesti put da se trka Formule 1 završi na taj način. Prvi put vozači su završili iza "sejfti kara" 1999. godine u trci za Veliku nagradu Kanade, zatim u Australiji 10 godina kasnije, u Italiji, takođe 2009. godine, u Monaku godinu dana kasnije, Brazilu 2012. godine i Kanadi prošle godine.

"Sejfti kar nije pomogao, pošto je tada splasla atmosfera na stazi, ali najvažnije je da niko nije povređen", dodao je aktuelni svetski šampion.

Današnjom pobedom Hamilton je 10. uzastopnu trku završio na podijumu, što je najduži takav niz u njegovoj karijeri. Prethodno, 2007. godine imao je devet uzastopnih podijuma dok je vozio za Meklaren.

Vozač Mercedesa Niko Rozberg zauzeo je drugo mesto u Šangaju. On je rekao da je zadovoljan razlikom koju Mercedes pravi nad Ferarijem.

"Sve sam pokušao kako bih smanjio zaostatak (za Hamiltonom), ali nije se isplatilo pošto su mi gume bile istrošene. Zadovoljni smo razlikom nad Ferarijem, pobedili smo ih posle njihovog trijumfa u Maleziji i važno je što smo se vratili", rekao je Rozberg.

Trećeplasirani u trci, vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da je zadovoljan rezultatima na početku sezone.

"Srećan sam. U tri trke - tri podijuma, to je dobro. Srećan sam zbog ekipe i nadam se da ćemo biti bliži u borbi sa Mercedesom. Ovo je bila dobra trka. Kada smo vozili mekim gumama bili smo blizu Mercedesu, ali oni su bili prebrzi kada su vozili tvrdim gumama", rekao je Fetel.

Naredna trka u šampionatu voziće se sledeće nedelje u Manami za Veliku nagradu Bahreina.

http://www.youtube.com/watch?v=1KM4vqn8cOw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track