SVETSKI PUTNIK: Biciklom od Novog Sada do Bakua
Foto: Saša Urošev

Avantura

SVETSKI PUTNIK: Biciklom od Novog Sada do Bakua

Ostali sportovi -
Prošlog meseca započeo sam 3.000 kilometara dugo putovanje do prestonice Azerbejdžana, domaćina prvih Evropskih igara kaže za Kurir Zoran Zivlak iz Novog Sada

NOVI SAD - Čuveni novosadski triatlonac i profesor geografije, Zoran Zivlak, na dva točka je pokorio desetine hiljada kilometara. Da bi stigao na velike sportske događaje i promovisao zdrav stil života, svetski putnik je prokrstario bespućima Australije, Afrike, Južne Amerike, Azije i Evrope.Cilj sedme biciklističke avanture je Baku­ prestonica Azerbejdžana. Put dug 3.000 kilometa, Zoran je započeo prošlog meseca. Nakon pedaliranja srpskim i bugarskim putevima, sada je u Turskoj:­"Evo pre Samsunom, na obali Crnog mora, a onda hitam dalje ovom zemljom i Gruzijom do krajnjeg odredišta­ Azerbejdžana. Baku će sredinom juna biti domaćin prvog izdanja Evropskih igara. Pored ostalih sportova, na ovim igrama okušaće se biciklisti i triatlonci. To je razlog ove avanture",­ otkriva za Kurir Zivlak.Put oko sveta biciklom, nesustrašivi avanturista započeo je 2008. godine, 10.000 kilometara dugom vožnjom do Pekinga i Olimpijskih igara.­ Godinu dana kasnije, od Brizbejna do Sidneja prevalio sam 2.500, a 2010. još 6.000 kilometara, vozeći od Južne Afrike do Kenije.

Tada sam spojio dva svetska prvenstva ­fudbalsko u Južnoafričkoj Republici i košarkaško u Turskoj. Biciklom sam obišao Vijetnam, Kambodžu, Tajland i Indiju, a tako sam putovao i u Londom na Olimpijske igre. Prošle godine prevalio sam oko 5.000 kilometara, od zapadne do istočne obale Južne Amerike, da bi stigao do Rio de Žaneira. Povod je, dabome, bio Mundijal­", kaže Zoran.Zvuči gotovo nestvarno, ali ovaj čovek je na dva točka prešao oko 40.000 kilometara.Srećan put, profesore...S.U.

Srdačnost na svim kontinentima"Mene ne fasciniraju pređeni kilometri nego susreti sa prirodom, raznim kulturama i ljudima. Prema meni su se ljudi srdačno ophodili na svim kontinentima. Gotovo bratski susreti sa našim ljudima u tuđini, ali i lokalnim stanovništvom, uspomene su za ceo život.

Ovoga puta, vožnju kroz Srbiju, iskoristio sam da u nekoliko gradova, prezentujem film o prošlogodišnjim putešestvijima od Čilea do Brazila­", rekao je Zoran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track