NIJE FER: Hiljadu medalja, a od države sića!
Foto: Predrag Gajic

Muke sjajnih Žandarma

NIJE FER: Hiljadu medalja, a od države sića!

Ostali sportovi -
Reprezentacija Srbije u praktičnom streljaštvu, uprkos neverovatnojdominaciji u svetu, snalazi se kako zna i ume da ode na velika takmičenja

Srbija ima ekipu koja je trofejnija od Reala i Barselone zajedno! Iako nije reč o fudbalu, reprezentacija praktičnog streljaštva koju čine pripadnici Žandarmerije zaslužuje svako poštovanje. Nažalost, tretman države daleko je od onoga što po rezultatima zaslužuje.Verovali ili ne, fantastična četvorka naših strelaca širom planete osvojila je više od hiljadu zlatnih medalja, a samo prošle godine oko stotinu. Tim koji predvodi pukovnik Žandarmerije Branislav Raketić aktuelni je svetski šampion u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, a za sve ostale zemlje ekipa Srbije je strah i trepet. Raketić, Igor Janković, Goran Janković i Nikola Mihailović uspevali su, na primer, da rasture Amerikance usred Kentakija, iako su Ameri rodonačelnici tog sporta, a po desetak puta su bili šampioni većine evropskih sila.Pobeda u MoskviIpak, najznačajnija je pobeda nad Rusijom u Moskvi 2005, i to na njihov veliki jubilej, a svečanosti je prisustvovao i sam predsednik Putin. I dok Rakitiću i ekipi Englezi nude kule i gradove samo da se takmiče za njih, naša država nema baš razumevanja za najtrofejniji tim.- Glatko smo odbili Engleze, iako su uslovi bili fantastični. Mi smo srpski tim i borićemo se samo za Srbiju. Kada čujemo našu himnu i vidimo srpsku zastavu na najvišem jarbolu, srca nam zatrepere. Tada zaboravimo na sve, na uslove u kojima treniramo, na to kakve beneficije imaju rivali - kaže Raketić.Nedostatak metakaObjašnjava da konkurenti na takmičenja stižu avionima, dok naši putuju privatnim kombijem kojim upravlja on, kako na raspolaganju imaju i deset puta manje metaka za treninge, kako je neretko davao svoj novac kako bi se uopšte otišlo na takmičenje.- Nema druge nego da mnogo toga sami platimo. Kao da smo ekipa najamnika, a ne reprezentacija. Guram sam koliko mogu jer ako zakasniš jedan dan sa kotizacijom za predstojeće Svetsko prvenstvo u Italiji u septembru, izbacuju te. Ne zanima ih to što smo aktuelni šampioni. Očekujemo razumevanje Ministarstva za sport i omladinu, kao i našeg resornog ministarstva. Ponekad nam kažu pa vi više niste vest, stalno pobeđujete. Pa zar treba da gubimo? Ej, pa mi smo bili prvaci nebesa, nema mesta gde nismo pobedili - naveo je Raketić.

Ne treba im mnogo KOMANDANT GORAN DRAGOVIĆ ĆE POMOĆIKomandant Žandarmerije, pukovnik Goran Dragović, ima razumevanja za praktično streljaštvo jer se i sam bavio tim sportom.- Uključićemo ga u našu priču, obećao je da će pomoći. Nama ne treba mnogo, da kupimo municiju za trening. Ljudima koji su nam pomogli klanjam se do kraja života, a oni su to uradili na moju inicijativu - pojasnio je Raketić.

Srpska munjaRUŠI PET META ZA SEKUND!Fascinantna je brzina i preciznost kojom Branislav Raketić puca i pogađa. U stanju je da obori pet meta za manje od jedne sekunde!- Za ovaj sport potrebna je neverovatna koncentracija. Naročito kada ima i kaznenih meta. Moraju da se ispoštuju propozicije jer su diskvalifikacije česte .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track