46. PO REDU TRKA: Veliko interesovanje za plivački maraton Jarak - Šabac

Nagradni fond 3.600 evra

46. PO REDU TRKA: Veliko interesovanje za plivački maraton Jarak - Šabac

Ostali sportovi -
Ukupni nagradni fond je 3.600 evra ravnomerno raspodeljen na mušku i žensku konkurenciju
1 / 2 Foto: Kurir Sport

Svetski poznat Međunarodni plivački maraton Jarak - Šabac ove godine će doživeti svoje 46. izdanje. Tradicionalna manifestacija u kojoj takmičari imaju za cilj da preplivaju 19 kilometara na reci Savi startovaće u 11 časova 2. avgusta u selu Jarak, odakle će plivati do Šapca. Cilj je na gradskoj plaži kod Stare tvrđave.

Do sada se prijavilo 15 plivača maratonaca iz osam zemalja. Očekuju se prijave iz još nekoliko zemalja, jer je interesovanje za trku veliko s obzirom da Šabački maraton ima dugu tradiciju i da je osam godina bio u Svetskom kupu "Open water grand prix".

Šabački maraton, Foto: Kurir sport
Šabački maraton, Foto: Kurir sport

Ukupni nagradni fond je 3.600 evra i ravnomerno raspodeljen na mušku i žensku konkurenciju: Prvo mesto je 1.000 evra, drugo 500 evra, treće mesto je 300 evra. Organizator će dodeliti novčane nagrade u generalnom plasmanu po vremenima za tri plasirana domaća takmičara: Prvo mesto 300 evra, drugo mesto 200 evra i treće mesto 100 evra.

"Dan pre maratona, u subotu 1. avgusta biće organizovane i druge tradicionalne manifestacije kao "Bubijada" i takmičenje za "najbolji riblji kotlić". Na sam dan maratona će biti organizovana još jedna trka u dužini od 1.200 metara od starog železničkog mosta pa do gradske plaže na obali reke Save u Šapcu. Takođe će biti organizovane i trke kajaka na 500 metara, bič volej kup, streličarski kup i prvenstvo Srbije u rvanju na pesku, kao i demonstracija konjičkog jahanja. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Turistička organizacija Šapca, a pod pokroviteljstvom dva grada Šapca i Sremske Mitrovice", rekao je Vojislav Mijić, direktor Šabačkog maratona.

Vojislav Mijić, Foto: Kurir sport
Vojislav Mijić, Foto: Kurir sport

Mijić, legendarni plivač maratonac i član kuće slavnih, pojašnjava pozadinu ove poznate manifestacije.

"Maraton se još zove "Trka mira", u čast i spomen na Šapčane, žrtve koje je krajem septembra meseca 1941. godine nemački okupator pobio na usiljenom maršu od Šapca do sela Jarka. Meštani sela Jarak su nesebično pomagali Šapčanima kojih je bilo oko 4.000 dok su bili u logoru u njihovom selu doturajući im hranu i vodu kroz bodljikavu žicu. Zato se ovaj maraton i pliva od sela Jarak do Šapca. Građani Šapca žive za ovaj maraton i šteluju svoje godišnje odmore prema datumu održavanja koji je uvek prve nedelje avgusta meseca evo već 45godina".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track