UDOVIČIĆ: Najuspešnija smo vlada, gledajući sportske rezultate!
Foto: Marina Lopičić

Obezbeđeni uslovi za sve sportiste

UDOVIČIĆ: Najuspešnija smo vlada, gledajući sportske rezultate!

Ostali sportovi -
Ministar je precizirao da je ove godine Ministarstvo izdvojilo 88 miliona dinara za vaterpoliste, ali da je za celu 2015. godinu vlada izdvojila tri milijarde dinara, skoro pola milijarde za infrastrukturu - rekao je Udovičić

BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da je 2015. godina najuspešnija za srpski sport i da Vlada Srbije ulaže sredstva srazmerno uspesima koje ostvaruju domaći sportisti.

"Najuspešnija smo vlada, gledajući sportske rezultate", rekao je Udovičić, ocenivši da su vaterpolisti "ponos Srbije i svakog građanina" i da su ušli u ciklus gde rezultat treba da bude osvajanje olimpijskog zlata.

Udovičić je istakao da su obezbeđeni uslovi, ne samo za vaterpoliste, nego za sve sportiste. Ministar je precizirao da je ove godine Ministarstvo izdvojilo 88 miliona dinara za vaterpoliste, ali da je za celu 2015. godinu vlada izdvojila tri milijarde dinara, skoro pola milijarde za infrastrukturu, jer se bez jake sportske infrastrukture ne mogu očekivati vrhunski rezultati.

Udovičić je najavio da će u 2015. godini biti otvoreno mnogo sportskih terena i da se, uprkos teškoj situaciji, sport pokušava izdvojiti kao nešto što je od nacionalnog značaja. On je ukazao da se nikada ranije Republika nije u tako kratkom vremenskom intervalu isplaćivala nagrade, ukazavši da to nisu mala sredstva kada svaki vaterpolista i njihov trener Dejan Savić dobije 30.000 evra.

Na pitanje o situaciji u fudbalu i klubu Crvena zvezda, Udovičić je podsetio da država finansira saveze, a ne klubove, čija sudbina zavisi od lokalne samouprave.

"Ono što menjamo novim nacrtom zakona o sportu jeste da prvenstveno primenimo zakon na svim nivoima, da pronađemo krivca, da krivac odgovara", najavio je Udovičić.

Ministar je ukazao da dugovi nisu nastali preko noći i da je u Crvenoj zvezdi u poslednjih godinu i po dana dug smanjen.

Udovičić je rekao da Akcioni plan za mlade umrežuje sva ministarstva i prati Nacionalnu strategiju za mlade za period od 10 godina i da je glavni problem mladih, ne samo u Srbiji, nego i u celoj Evropi, stopa nezaposlenosti.

"Neophodno je izgraditi bolju infrastrukturu, ući u osnovne škole, obnoviti fiskulturne sale", rekao je Udovičić i dodao da postoji program "Sport u škole" i da je cilj povećanje broja časova mladih.

Govoreći o novom zakonu o sportu, Udovičić je najavio da je cilj da se promeni ono što se pokazalo na terenu da ne valja ili da se prate međunarodna sportska pravila. Najbitniji je odnos trenera prema mladom sportisti, deci, pogotovu prema maloletnim sportistima, besplatna zdravstvena zaštita, odnosno pregledi za mališane uzrasta od šest do 14 godina, uloga menadžera i transferi, najavio je Udovičić.

Udovičić je najavio da će u sredu na Međunarodni dan mladih u Novom Sadu biti organizovana akcija na "Štrandu" i petoipočasovni program, s ciljem da se skrene pažnja na mlade, a da će poziv biti upućen mladima iz Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track