VN BRAZILA: Rozberg trijumfovao na Interlagosu
Foto: Reuters

13. pobeda u karijeri

VN BRAZILA: Rozberg trijumfovao na Interlagosu

Ostali sportovi -
SAO PAULO - Nemac Niko Rozberg pobednik je trke za Veliku nagradu Brazila koja je večeras vožena u okviru šampionata Formule 1.

To je druga uzastopna pobeda Rozberga, peta u sezoni, a 13. u karijeri. Rozberg je trku na stazi Interlagos završio za sat, 31 minut, devet sekundi, 090. On je krenuo sa pol pozicije i bez problema je sačuvao prvo mesto.

Njegov klupski kolega, svetski šampion Luis Hamilton zauzeo je drugo mesto sa 7,7 sekundi zaostatka, a treći je bio vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa 14,2 sekunde zaostatka. Četvrti kroz cilj prošao je Kimi Raikonen iz Ferarija, peti je bio Valteri Botas iz Vilijamsa, a šesto mesto zauzeo je vozač Fors Indije Niko Hilkenberg. Bodove su još osvojili Danil Kvjat iz Red Bula, Felipe Masa iz Vilijamsa, vozač Lotusa Roman Grožan i Maks Verštapen iz ekipe Toro Roso.

Poslednja trka u šampionatu voziće se 29. novembra za Veliku nagradu Abu Dabija.

Rozberg je dobro startovao, odbranio se od napada Hamiltona i sačuvao prvo mesto, a iza su ostali Fetel, Raikonen i Botas. Već u prvom krugu odustao je vozač ekipe Toro Roso Karlos Sainc, koji je imao problema sa bolidom i u krugu za zagrevanje. U osmom krugu Rozberg je imao 1,3 sekunde prednosti nad klupskim kolegom, a u tim trenucima Grožan se borio sa Verštapenom za 10. mesto.

Rozberg je u 14. krugu otišao u boks, pa je svetski šampion preuzeo prvo mesto, ali samo dok u narednom krugu nije otišao u boks i na stazu se vratio iza Nemca. Hamilton je u 21. krugu smanjio zaostatak na manje od sekundu, ali se nedugo zatim putem radija požalio ekipi na gume rekavši da neće izdržati.

U međuvremenu Peres, Verštapen i Grožan su se borili za pozicije koje donose bodove, a pobednik je bio Francuz, koji je preuzeo deveto mesto.

Nakon toga u 35. krugu na zamenu guma otišao je Rozberg, a za njim i Hamilton, ali se Britanac na stazu vratio iza Alonsa i Raikonena, koje je ubrzo obišao.

Rozberg je u 39. krugu stekao 3,5 sekunde prednosti, ali je njegov klupski kolega iz kruga u krug smanjivao zaostatak pa je u 43. imao 2,3 sekunde. Hamilton je uspeo da smanji zaostatak na jednu sekundu, ali se onda požalio boksu da je oštetio bolid. Iz boksa su ga uverili da je sve u redu, ali je on u 59. krugu izgubio pola sekunde.

U 62. krugu Rozberg je stekao dve sekunde prednosti, a četiri kruga kasnije tri, pa je do kraja trke uvećao prednost i ostvario 13. pobedu u karijeri.

Današnjom pobedom Rozberg se učvrstio na drugom mestu u generalnom plasmanu sa 297 bodova i ima 31 više od Fetela. Prvi je Hamilton sa 363.

Pre trke vozači u nosili crni flor u znak poštovanja žrtvama terorističkih napada u Parizu, a pored pobedničkog podijuma bila je okačena francuska zastava sa crnim florom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track