(FOTO) DODELA NAGRADA OKS: Nagrađeni Đoković, Španovićeva, košarkašice, vaterpolisti
Foto: Dragan Kadić Kurir

Najbolji u 2015.

(FOTO) DODELA NAGRADA OKS: Nagrađeni Đoković, Španovićeva, košarkašice, vaterpolisti

Ostali sportovi -
Olimpijski komitet Srbije izabrao je najbolje sportiste u 2015. godini, a svečana ceremonija dodela nagrada odvija se u Domu narodne skupštine u Beogradu.
1 / 5 Foto: Dragan Kadić Kurir

Divac: Sportisti najbolje što ova zemlja ima

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac čestitao je srpskim sportistima na ostvarenim razultatima u 2015. godini i poželeo im da na Olimpijskim igrama u Riju ostvare svoje i naše snove.

Na tradicionalnoj proslavi Dana OKS, po 22. put proglašeni su najbolji sportisti Srbije, a ove godine to su Ivana Španović, Novak Đoković, košarkašice i vaterpolisti.

"Vi koji ste već deo Olimpijskog tima Srbije i vi koji ćete u mesecima pred nama izboriti svoje mesto na putu za Rio, za samo osam meseci, zajedno ćete krenuti put Brazila da ispišete nove stranice olimpijske istorije Srbije Sada je najvažnije da osetite da ste tim i da jedni drugima budete najveća podrška. Ta podrška će u najvažnijem trenutku stvoriti snagu koja će vama i Srbiji doneti medalju više. Budite hrabri i samouvereni jer vi ste bez sumnje najbolje što ova zemlja ima", izjavio je Divac.

Divac je predao trofej Ivani Španović, koja je zvanje najbolje sportistkinje Srbije zaslužila zlatnom medaljom na Evropskom i bronzanom na Svetskom prvenstvu, kao i ostvarenim skokom preko "magične granice" od sedam metara.

Najbolji sportista, po šesti put je Novak Đoković, koji je sezonu završio kao ubedljivo prvi na svetskoj rang listi, sa tri osvojena Grend slema i ukupno 11 turnira u 2015. Novak nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanosti, pa će mu trofej biti uručen naknadno.

Najuspešniji muški tim je vaterpolo reprezentacija. Za 22 godine proglašenja najuspešnijih u izboru OKS vaterpolo reprezentacija je bez premca jer je ove godine ponela trofej po 11. put. Pod vođstvom Dejana Savića, koji je dobio priznanje za najuspešnijeg trenera, vaterpolisti Srbije osvojili su Svetsko prvenstvo, a prethodno i Svetsku ligu kojom su izborili plasman na Olimpijske igre.

Šampionke Evrope, košarkašice Srbije najuspešniji su ženski tim, a priznanje je primila selektor Marina Maljković.

Trofej OKS za najuspešnijeg mladog sportistu ponela je tekvondistkinja Tijana Bogdanović, koja je još kao junior osvojila bronzu na Svetskom prvenstvu za seniore, kao i srebrnu na seniorskom Evropskom prvenstvu.

U godini održavanja prvih Evropskih igara OKS je dodelio još dva trofeja namenjena nauspešnjim sportistima srpskog tima u Bakuu. U muškoj konkurenciji nagrađen je Damir Mikec, osvajač dve zlatne medalje u streljaštvu, dok su u ženskoj konkurenciji nagrađane kajakašice Milica Starović i Dalma Benedek Ružičić.

OKS je dodelio i trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji ove godine nosi naziv “Sport i inovacija” Jovanu Simiću, momku koji je ponudio svoju kolekciju sportskih dresova na aukcijsku prodaju kako bi pomogao prikupljanju sredstva za lečenje devetogodišnje devojčice Nađe Novaković, koju tada nije poznavao.

Simić je iskoristio sport za humani cilj, a njegovim angažovanjem u akciju su se uključili brojni sportisti, mnoge javne ličnosti, veliki broj građana, medija i institucija. Epilog akcije bio je prikupljen dovoljan iznos sredstava koji je Nađi omogućio transplanataciju koštane srži u Nemačkoj.

Novak Đoković je najuspešniji sportista Srbije u 2015. godini u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Srpski teniser ostvario je jednu od najboljih sezona u istoriji sa skorom 82-6, uz 11 titula, od toga tri na Gren slem turnirima.

U konkurenciji sportistkinja najbolja je atletičarka Ivana Španović, koja je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu i srebrnu medalju na Svetskom šampionatu.

Najuspešnija muška ekipa jeste vaterpolo reprezentacija, koja je osvojila zlato na Svetskom prvenstvu.

Prvakinje Evrope, košarkaška reprezentacija proglašena je za najuspešniju žensku ekipu, a najuspešniji trener jeste selektor vaterpolista Dejan Savić. Najbolji mladi sportista jeste tekvondoistkinja Tijana Bogdanović.

U godini u kojoj su održane prve Evropske igre Olimpijski komitet Srbije proglasio je i najuspešnije sportiste Srbije na tom takmičenju u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Damir Mikec je sa dve osvojene zlatne medalje najuspešniji sportista.

U ženskoj konkurenciji trofej će poneti Dalma Benedek Ružičić i Milica Starović koje su osvojile zlatnu medalju u disciplini k2 500m i peto u disciplini k4 500m.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track