DRAMATIČNO UPOZORENJE: Sportisti će umirati na terenu ako zabranite meldonijum!
Foto: Reuters

Pronalazač leka tvrdi

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Sportisti će umirati na terenu ako zabranite meldonijum!

Ostali sportovi -
Veliki broj sportista će umreti na terenu zbog zabrane meldonijuma, tvrdi proizvođač i pronalazač ovog leka Ivars Kalvins.

Meldonijum je poznat i mildronat, a ovaj lek brojni sportisti su do sada koristili i to uglavnom iz Rusije, istočnoevropskih zemalja i država Azije.Meldonijum se od 1. januara nalazi na zabranjenoj listi WADA. Lek je dospeo u centar paženje javnosti pošto je nedavno slavna ruska teniserka Marija Šarapova objavila da je pala da doping testu, jer nije znala da je meldonijum zabranjen. Ruskinja tvrdi da je ovaj lek koristila 10 godina.

Meldonijum koriste ljudi koji se bore sa dijabetesom i imaju brojne srčane probleme. Ovaj lek se u Rusiji, Aziji i zemljama istočne Evrope izdaje uz lekarski recept. Svetski mediji navode da brojni stručnjaci smatraju da meldonijum omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove, a svi oni koji ga koriste imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima. Oni tvrde da pojedini sportisti na taj način stiču nepoštenu prednost u odnosu na druge takmičare zbog čega je lek dospeo na zabranjenu listu WADA.

"Gledaćemo sportiste kako umiru na terenu. Sportisti koji koriste mildronat neće moći to da rade u budućnosti i neće biti zaštićeni. Taj lek je na tržištu već 32 godine, a sada je odjednom zabranjen. Sada ćemo biti svedoci smrti na sportskim terenima", istakao je Kalvins.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track