MOK: Čistimo sport od dopinga!
Foto: Ap

Na proveri Peking i London

MOK: Čistimo sport od dopinga!

Ostali sportovi -
U toku nova analiza uzoraka s prethodnih OI kako bi u Riju broj sportista koji koriste nedozvoljena sredstva bio na minimumu

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Svetska antidoping agencija (WADA) rade sve kako bi broj sportista koji koriste nedozvoljena sredstva na Olimpijskim igrama bio sveden na minimum.Odatle i najnovija akcija realnalize uzoraka uzetih od učesnika Olimpijskih igara u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine. Na zahtev MOK, koji je i finansirao ceo ovaj projekat, WADA je osnovala radnu grupu za prikupljanje informacija i obaveštajnih podataka. Njihov zadatak će, pored ostalog, biti i da rade na koordinaciji s međunarodnim sportskim federacijama i nacionalnim antidoping agencijama, kao i da prate i otkrivaju propuste u testiranju sportista. Radna grupa će takođe raditi na identifikaciji pojedinca ili grupe sportista koji će morati da budu uključeni u testiranja pre i za vreme Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.- Cilj programa je da se spreče sportisti koji su varali na Igrama u Pekingu i Londonu, a izvukli su se zahvaljujući tome što nismo imali dovoljno savremene metode da otkrijemo njihov doping. Sad se rade napredne analize kako bismo sličan scenario izbegli u Rio de Žaneiru jer ne želimo da pošteni sportisti budu na gubitku - rekao je Ričard Badžet, medicinsko-naučni direktor pri Međunarodnom olimpijskom komitetu i dodao:- Svim silama pokušavamo da zaštitimo časne sportiste, a najbolji način za to je da otkrijemo i uklonimo prevarante iz sporta. Zato smo pokrenuli ovu inicijativu.(G. F.)

Podsticao na dopingDOŽIVOTNA ZABRANA ZA TRENERABritanska antidoping agencija (UKAD) doživotno je suspendovala atletskog trenera Džordža Skafidasa zbog kršenja devet pravila.UKAD je saopštio da je Skafidas podsticao na doping britansku atletičarku Bernis Vilson, čiji je trener bio.- Taj slučaj nije samo uznemiravajuć, već i tužan. Skafidas je iskoristio poverenje i kategorički uništio karijeru Vilsonove - rekla je izvršna direktorka UKAD Nikol Sapsted.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track