(VIDEO) ZA ZDRAV ŽIVOT: Održana Roze trka povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke
Foto: MOS

Buđenje svesti javnosti

(VIDEO) ZA ZDRAV ŽIVOT: Održana Roze trka povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Ostali sportovi -
Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke danas je na Adi Ciganliji održana humanitarna Roze trka oko Savskog jezera.
1 / 4 Foto: MOS

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić priključio se manifestaciji "Roze trka" koja je održana na Adi povodom Nacionalnog dan borbe protiv raka dojke.

"Roze trka" je mesto gde se na današnji dan okupe oni koji su bolest pobedili i oni koji su ih u tome podržali.

Udovičić je istakao da Ministarstvo omladine i sporta želi da učestvuje u buđenju svesti javnosti o ovoj važnoj temi i zato se danas priključio učesnicima trke na Adi Ciganliji, saopštilo je to ministarstvo.

"Danas trčimo za zdrav život. Mnogo je onih koji tu trku izgube. Naš cilj je da preokrenemo rezultat i ovoj oblasti. Podrška ženama obolelim od ove sve češće i veoma teške bolesti je neophodna," rekao je Udovičić.

On je istakao da je važno i da se zdrave žene podstaknu na redovne preglede.

"Podaci pokazuju da žene u Srbiji sada češće idu na preglede, ali to nije dovoljno. Moramo biti odgovorniji kada je zdravlje u pitanju, to je nešto za šta uvek moramo da nađemo vremena. Sportska aktivnost je nešto što nam u tome pomaže. Zato danas spajamo lepo i korisno", rekao je Udovičić.

Ministar omladine i sporta naglasio je da svojim primerom želi da podstakne i ostale javne ličnosti da se pridruže svim manifestacijama i da se tako pošalje zajednička poruka da su zdravlje i zdrav način života ipak najvažniji za sve.

U trci je učestvovao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Zahvaljujem se svima koji su se odazvali ovom pozivu da pružimo podršku svim našim sestrama, majkama, prijateljicama, ćerkama kako bismo ukazali na problem borbe protiv raka dojke i na značaj prevencije protiv ove bolesti", rekao je Mali novinarima.

Kako je dodao, to je važno jer, ukoliko se pregled obavi na vreme, u više od 97 odsto slučajeva rak dojke je izlečiv. Ističući da aktuelna gradska vlast nastoji da bude odgovorna, on je podsetio da su prošli vikend za ove preglede bila otvorena tri doma zdravlja. On je pozvao sve sugrađanke da što češće idu na preglede kako bi bolest bila otkrivena na vreme i kako bi se na vreme reagovalo.

"Ova trka spaja sport i zdravlje, dva prioriteta za koje se mi borimo u gradu i mislim da je sjajna prilika da promovišemo i sport i zdravlje, kao i naše napore koje usmeravamo ka prevenciji ove bolesti i poboljšanju zdravstvene zaštite u gradu Beogradu", dodao je Mali.

Kako je rečeno, trka je humanitarnog karaktera, a prikupljena novčana sredstva će biti usmerena za finansiranje programa edukacije Udruženja žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke "Budimo zajedno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track