(VIDEO) KAŽU DA NEĆE DOČEKATI 13. ROĐENDAN: Mališan je samo želeo da upozna Hamiltona! A onda...
Foto: Youtube

Veliko srce šampiona Formule 1

(VIDEO) KAŽU DA NEĆE DOČEKATI 13. ROĐENDAN: Mališan je samo želeo da upozna Hamiltona! A onda...

Ostali sportovi -

Lusi hamilton je dokazao da nije samo veliki sportista već i veliki čovek. Šampion Formule 1 ispunio je želju dečaku koji pati od neizlečive bolesti da dođe i da se upoznaju.

Mali Heri Njuman, koji ima svega 6 godina, pati od Batenove bolesti. Lekari smatraju da mališan neće dočekati svoj 13. rođendan.

Herijeva najveća želja je bila da upozna Luisa Hamiltona.

Njegova majka je ispričala da kad god mu je dobro oni mu upale Formulu 1 a on se posebno raduje kad čuje glas svog ljubimca - Luisa Hamiltona.

"Hamilton je bio sjajan. Pitao je da li može da drži u rukama Harija. Naravno da smo se složili. Bio je tako fin, a Hari nije prestao da se osmehuje tokom čitavog dana", ispričala je Harijeva majka.

Ona je dodala da je Hamilton ostao i više nego što je to bilo predviđeno.

Batenova bolest (neuronalna ceroidna lipofuscinoza, NCL) je retka, fatalna autozomno-recesivna nasleđena bolest nervnog sistema (neurodegenerativni poremećaj) koja počinje u detinjstvu. Ime je dobila po britanskom pedijatru, Frederiku Batenu, koji je prvi opisao juvenilnu formu neuronalne ceroidne lipofuscinoze 1903 godine.

Danas se njegovo ime koristi za sve tri vrste NCL-a: infantilnu, kasno infantilnu i juvenilnu.[2] Svaka forma ima isti osnovni uzrok: mutaciju CLN3 gena koja izaziva nedostatak enzima koji je odgovoran za izbacivanje „otpada“ iz ćelija centralnog nervnog sistema.

Bez ovog enzima, male ćelijske organele zvane lizozomi postaju prezasićene toksičnim materijama unutar neurona u mozgu. Kao rezultat, deca sa Batenovom bolešću pate od epileptičnih napada, progresivno gube motorne funkcije, vid i mentalne sposobnosti, da bi konačno postala potpuno slepa, vezana za krevet i bez sposobnosti komunikacije.

Do danas, Batenova bolest je uvek fatalna.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track