(VIDEO) OVO NISTE ZNALI O LEGENDARNOM ŠAMPIONU: Muhamed Ali kao član sekte dva puta menjao ime
Foto: Reuters

Neponovljiv

(VIDEO) OVO NISTE ZNALI O LEGENDARNOM ŠAMPIONU: Muhamed Ali kao član sekte dva puta menjao ime

Ostali sportovi -

Muhamed Ali preminuo je u 75. godini. Osim što je bio jedan od najboljih boksera svih vremena, Amerikanac je bio i jedna od najkontroverznijih ličnosti svetskog sporta.

Izjavama je često znao da uzburka javnost, a i zbog postupaka je konstantno bio u žiži javnosti tokom blistave karijere.

Dobro je poznato je da je 1964. godine, kada je i postao šampion u teškoj kategoriji nokautiravši Sonija Listona, posle prelaska u islam, promenio ime iz Kasijus Klej u Muhamed Ali. Međutim, malo ko zna da je mu je to bila druga promena imena. On je, kao član sekte "Nacija islama", prvobitno iz Kasijus Klej "prešao" u Kasijus Iks po uzoru na Malkolma Iksa, viđenog člana te sekte, koja je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD protiv ugnjetavanja. Prvi put je ime promenio dan posle meča sa Listonom, a ponovo se "prekrstio" dve nedelje kasnije, jer mu je ime Muhamed Ali dao religijski vođa Ilajdža Muhamed.

Kao musliman, Ali je odbio da ide u Vijetnamski rat, pa mu je 1967. oduzeta titula. Neposredno po promeni vere, slavni bokser je bio naklonjen militantnom učenju "Nacije islama", ali se kasnije priklonio sufizmu, "mističnom tumačenju" islama i njegovoj pacifističkoj strani. Osuđen je zbog odbijanja vojne obaveze, ali mu je presuda ukinuta na Vrhovnom sudu 1971, pa se vratio boksu.

Muhamedu Aliju je 1984. godine dijagnostikovana Parkinsonova bolest. Borac, kakav je bio, ni tada se nije predavao. Tokom decenija borbe s opakom bolešću i gubitkom moći govora, savladao je komunikaciju rukama, prstima, gestikulacijom licem... Bliski njemu kažu da je takav vid komunikacije doveo gotovo do savršenstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track