ISTORIJSKA MEDALJA: Mihail Dudaš osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu
Foto: Reuters

Bravo majstore

ISTORIJSKA MEDALJA: Mihail Dudaš osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu

Ostali sportovi -

Srpski atletičar Mihail Dudaš zauzeo je treće mesto u ukupnom plasmanu desetoboja na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

U poslednjoj disciplini, trci na 1500 metara Dudaš je u vremenu 4:30,90 osvojio 735, i ukupno imao 8153 boda.

Dudašu je srebro izmaklo za samo četiri boda, jer je toliko više osvojio Čeh Adam Helcelet.

Zlato je pripalo Belgijancu Tomasu van der Pletsenu.

Ovo jeprva medalja za našu zemlju u desetoboju naotvorenom.

U pretposlednjoj disciplini, bacanju koplja, imao je deseti rezultat ukupno, 58,19 metara, što mu je donelo 711 bodova. On je bio bolji od Oleksija Kasjanova, drugoplasiranog pre te discipline, koji je potpuno podbacio sa 48,23 metra, što je bio najlošiji rezultat u obe grupe, pa je Ukrajinac pred poslednju disciplinu pao na četvrto mesto.

Ipak, ispred Dudaša je ostao Tomas van der Platsen na prvoj poziciji (7.524 boda), kao i Adam Helselet, koji se zahvaljujući najboljim rezultatom sezone u bacanju koplja (67,24 metra), probio na drugo mesto u generalnom plasmanu sa 7.467 bodova.Na 110 metara sa preponama Dudaš je zauzeo peto mesto rezultatom 14.55 sekundi. Potom je bacio disk 45.65 metara, zauzeo treće mesto, a u generalnom plasmanu vratio se na drugu poziciju. Na toj poziciji nije dugo boravio, jer je u skoku s motkom sa preskočenih 4,70 metara osvojio 819 poena, što je bilo dovoljno tek za deobu 12. mesta, pa je opet pao na treću poziciju u ukupnom poretku sa 6.703 boda.

Prestigao ga je Oleksij Kasjanov iz Ukrajine, koji je preskočio 4,80 i preuzeo drugo mesto (6.782), dok je Belgijanac Tomas van der Pletsen ostvario fantastičan rezultat, preskočio 5,40 metara, osvojio 1.035 bodova i ubedljivo preuzeo čelnu poziciju - 6.828.

"Presrećan sam. Ja sam kralj bronzanih medalja. Osvojio sam bronzu na Svetskom juniorskom prvenstvu 2008. godine, potom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore 2009. i 2011. godine, i onda na dvoranskom prvenstvu Evrope u Geteborgu 2013. Ovo je moja peta bronzana medalja, za koju je bilo jako teško izboriti se", rekao je Dudaš, prenosi Atletski savez Srbije.

"Takmičenje je bilo dosta naporno, ali uspeo sam, ostvario sam svoj cilj. Još samo da osvojim svetsku bronzu", dodao je srpski desetobojac.

UDOVIČIĆ ČESTITAO DUDAŠU

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je srpskom reprezentativcu Mihailu Dudašu, koji je danas osvojio bronzanu medalju u desetoboju na Evropskom prvenstvu u atletici."Ovo je još jedan u nizu sjajnih uspeha naših atletičara koji potvrđuje da je naša zemlja na evropskom atletskom tronu. Iskreno čestitam Dudašu i njegovom timu na ovom uspehu! Svaka čast!”, navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja