(VIDEO) NEBESKI TRKAČI ZABLISTALI: Srpski Skajraning tim zadivio Grke
Foto: Skajraning/arhiva

Na redu je Šarplanina

(VIDEO) NEBESKI TRKAČI ZABLISTALI: Srpski Skajraning tim zadivio Grke

Ostali sportovi -

Naši trkači koji se takmiče u jednoj od najtežih disciplina, trčanju po planinama, na maratonu "Zagori" postigli su zapažene rezultate.

Srpski skajraning tim je na svom drugom međunarodnom nastupu ponovio odlične rezultate. Proteklog vikenda naša ekipa u sastavu Duško Momić, Bojan Dulejan, Aleksandar Štajfer, Dušan Bazić i Sofija Arapović na najvećem grčkom planinskom maratonu "Zagori" uzela je učešće na tri distance.

Preko hiljadu takmičara iz više zemalja, pakleni vremenski uslovi i tehnički zahtevna staza nisu pokolebali naš tim koji je dao svoj maksimum. Prvi su krenuli naši "spartanci" u trci na 80 km. Na ovoj distanci ih je čekalo čak 5.100 m uspona, što dovoljno govori o težini. Start je bio u poznatom turističkom selu Cepelovo u nacionalnom parku Zagori. Momića i Dulejana je ispratio ceo tim, da bi kasnije organizator prebacio Aleksandra Štajfera na njegov start u selo ispod Cepelova - Kipi.

foto: Skajraning/arhiva
foto: Skajraning/arhiva

Taj dan je bio rezervisan samo za dugoprugaše, Štajfer je imao neverovatan međunarodni debi. Pored paklenih 42 km pred njim je bilo i 2.500 m uspona kao i vrhovi preko 2.300 metara nadmorske visine gde su prolazili i naši na 80 km. Njegova prva duža distanca i sjajan rezultat, četvrto mesto sa vremenom 5 sati, 21 minut u konkurenciji 300 takmičara. Saveti i razgovori u toku puta da se potpuno opusti i ne razmišlja o poziciji je urodila plodom. Do samog kraja nije znao da se nalazi nadomak prva tri takmičara. U pitanju je veliki potencijal i tek se očekuju njegovi pravi rezultati.

foto: Skajraning/arhiva
foto: Skajraning/arhiva

Logistički tim koji prati onlajn rezultate video je da je Momić u prvih 15 a Dulejan u prvih 50 od 260 takmičara na njihovoj distanci. Pored sebe su imali profesionalne brdske trkače iz najvećih svetskih timova. Kako je bilo sve je toplije i na rang listi se često menjale pozicije, mnogo trkača je odustalo. Nakon 13 sati i 14 minuta Momić je prošao kroz cilj kao 25. Treba napomenuti da je Momić najbolje plasirani stranac na najdužoj trci, na kojoj se i povredio, ali je istrajnost i volja presudila da ostvari ovako dobar rezultat. Bojan Dulejan je prošao cilj nakon 14 sati i 42 minute i zauzeo 46. mesto što je takode sjajan rezultat.

foto: Skajraning/arhiva
foto: Skajraning/arhiva

Prvi utisci oba naša takmičara je da je pretoplo i da je staza jako nezgodna i tehnički teška. Nisu nikako mogli da se priviknu na njihov kamenjar, dok je u čuvenom kanjonu Vikos bilo bez daška vetra. Vidno iscrpljeni i pomalo razočarani očekivali su bolji plasman, ali posle nekoliko sati odmora im je u potpunosti bilo jasno da je ovo trka za koju su jedino Grci spremni. Nigde kod nas ne postoje ni slični uslovi, a po rezultatima se vidi da lokalni takmičari imaju veliku prednost. Često organizatori navode primer čuvenog italijanskog trkača koji je kolabirao pre nekoliko godina iako je vodio do samog kraja. Uslovi su surovi i specifični.

Dan kasnije startovali su Dušan Bažić i Sofija Arapović, pred njima je bio 21 kilometar sa 1.100 m uspona. U selu Kipi na startu je čak 500 takmičara. Naši najmlađi trkači su bez većih teškoća istrčali ovu trku, Bažić je bio osmi od 400 učesnika dok je Arapovićeva bila 17. u konkurenciji 100 takmičarki. Cilj je bio da se skuplja iskustvo i bez velikih očekivanja.

foto: Skajraning/arhiva
foto: Skajraning/arhiva

Bez obzira na to, rezultati su bili sjajni i na ovoj distanci. Organizatori su to odmah primetili i objavili da je Skajraning Srbija najbolji nacionalni tim na trci ove godine. Grci će uzvratiti Srbiji, tako što će svoj najbolji tim dovesti na naše najmasovnije trke, a prvenstveno na Sokolov put i Staru planinu.

Predstoji kratak odmor za nebeske trkače pa sledi čuvena trka i prvi Skajrejs sezone na Šarplanini 13. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track