IZBORI U OKS Šapić: Hoću da budem novi Divac!
Foto: Dragana Udovičić

Bivši vaterpolista prvi istakao kandidaturu

IZBORI U OKS Šapić: Hoću da budem novi Divac!

Ostali sportovi -

Trostruki osvajač olimpijskih medalja, predsednik opštine Novi Beograd, tvrdi da je spreman da preuzme čelnu poziciju Olimpijskog komiteta Srbije

Olimpijski komitet Srbije juče je pokrenuo izborni postupak za novo rukovodstvo, a nekadašnji srpski vaterpolista Aleksandar Šapić prvi je zvanično otkrio da želi da nasledi Vlada Divca.

Definitivno odlazi... Vlade Divac
Definitivno odlazi... Vlade Divac

Proslavljeni sportista, osvajač tri olimpijska odličja, trenutno obavlja funkciju predsednika Gradske opštine Novi Beograd i iskreno za Kurir kaže:- Bez ikakvog okolišanja, imam želju da postanem predsednik OKS. Već nekoliko meseci intenzivno razmišljam o tome, jer je to jedan od načina da vratim sportu sve ono što je on meni dao. Ne mogu da kažem da sam definitivno odlučio, ali sam vrlo blizu tome da podnesem kandidaturu. Koliko vidim, OKS je ostavio prostor do 18. novembra da se preda kandidatura, pa imam dovoljno vremena da sagledam sve aspekte.

Uslovi koje potencijalni kandidat treba da ispuni prema Statutu su zaista strogi, a Šapić priznaje da ih još nije dovoljno proučio i da će se tom tematikom tek baviti.- Nisam u potpunosti upoznat s kriterijumima, ali koliko znam, osnovno načelo demokratije je da biraš i da budeš biran, pa verujem da je tako i u OKS. Ukoliko za predsednika Srbije možete da se kandidujete sa skupljenih 10.000 potpisa, ne znam zašto to ne biste mogli i u Olimpijskom komitetu. U svakom slučaju, dobro ću se raspitati i videti kakva je situacija i onda doneti konačnu odluku. Vrlo dobro znam da je u pitanju volonterska funkcija, ali to mi ne predstavlja problem i vrlo verovatno ću ući u izbornu trku - kaže Šapić.

ISPUNJAVAJU USLOVEAleksandar Šoštar (52)Kao vaterpolista osvojio je sve, a od završetka igračke karijere aktivan je kao funkcioner u raznim organizacijama, kao i u Vaterpolo klubu Partizan.Ivan Todorov (49)Potpredsednik OKS i predsednik Skupštine Džudo saveza Srbije, na OI je učestvovao u Seulu 1988. i jedan je od glavnih kandidata.Aleksandar Boričić (68)Prvi čovek Evropske odbojkaške federacije, od 1992. godine je predsednik srpskog nacionalnog saveza i jedan od najuspešnijih sportskih radnika.

Prema povelji generalni sekretar OKS Đorđe Višacki objasnio proceduruPREDSEDNIK STIŽE DO 21. FEBRUARA!Prema povelji Međunarodnog olimpijskog komiteta, izborna skupština mora biti održana najkasnije šest meseci po završetku Olimpijskih igara, što je u ovom slučaju 21. februar 2017. godine, a prema propisanim pravilima, samo nekolicina ljudi u Srbiji ispunjava sve uslove za predsedničku fotelju.- Do 18. novembra savezi olimpijskih sportova, članovi OKS, mogu da dostave predloge za mesto predsednika, kao i za funkcije u organima OKS. Nakon toga Izborna komisija proverava da li su kandidati ispunili uslove, dok Izvršni odbor utvrđuje konačnu listu i zakazuje izbornu skupštinu. Iako volonterska, funkcija predsednika OKS vrlo je važna kako u sistemu sporta Srbije, tako i u međunarodnim okvirima. Siguran sam da postoje kandidati za ovu prestižnu poziciju koji svojim statusom, dosadašnjim radom u sportu, rezultatima i iskustvom ispunjavaju kriterijume za mesto predsednika OKS - kaže generalni sekretar OKS Đorđe Višacki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track