(FOTO, VIDEO) PRVI DAN EP U BEOGRADU: Srbija izborila dva finala, Goran Nava okončao karijeru!
Foto: Dado Đilas

Srbi solidni u dvorani

(FOTO, VIDEO) PRVI DAN EP U BEOGRADU: Srbija izborila dva finala, Goran Nava okončao karijeru!

Ostali sportovi -

Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici je svečano otvoreno u 16 sati u beogradskoj Areni.

21:17 - GORAN NAVA ZAVRŠIO KARIJERU: Drago mi je da sam bio deo velikog šoua!

Srpski atletičar Goran Nava rekao je da mu je drago što je karijeru završio upravo na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

"Goran Nava završava karijeru. Drago mi je što sam bio deo ovog veliko šoua, a sada život ide dalje. Osam evropskih, dva svetska, jedne Olimpijske igre, nacionalni rekord na 1.500 metara u dvorani, dve medelje na Univerzijadi... Završavam ovde", rekao je Nava.

Goran Nava nije uspeo da se plasira u finale trke na 1.500 metara na Evropskom dvoranskom prvenstvu u atletici u Beogradu. On je deonicu prešao za tri minuta, 48 sekundi i 53 stotinke, što je 13. vreme ukupno.

Nava je naveo da još ne zna da li će ostati u atletici.

"Ako mogu da nastavim sa atletikom, bilo bi lepo. Ovde u Srbiji, naravno, da napravimo atletičare od 800 do 5.000 metara gde ja imam iskustva", rekao je Nava i dodao da će prvo malo da se odmori."Ne znam kako će mi biti sledeće nedelje kada ne budem morao na trening", rekao je Nava uz osmeh.20:40 - Trka 60m sa preponama: Zlato za Roleder i Pocija

Nemačka atletičarka Sindi Roleder osvojila je večeras zlatnu medalju u trci na 60 metara s preponama na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Ona je evropska šampionka i na otvorenom, a stazu je pretrčala za sedam sekundi i 88 stotinki. Srebro je pripalo Beloruskinji Alini Talaj s vremenom 7,92 sekunde, a bronza je otišla u ruke Nemici Pameli Dutkjevič, koja je imala vreme od 7,95 sekundi.

Zlatnu medalju u muškoj konkurenciji u ovoj disciplini osvojio je Britanac Endi Poci s vremenom 7,51 sekunda. Srebrnu medalju osvojio je Francuz Paskal Nartino-Lagard (7,52), a bronzu Petr Svoboda iz Slovačke (7,53).

20:21 - Tijam osvojila zlato u petoboju

20:02 - Liseku zlato u skoku s motkom

Poljski atletičar Pjotr Lisek osvojio je večeras zlatnu medalju u skoku s motkom na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Srebrnu medalju osvojio je Grk Konstadinos Filipidis, a bronzu Poljak Pavel Vojćehovski. Sva trojica atletičara preskočila su visinu od pet metara i 85 centimetra. Takmičenje u skoku s motkom je bilo veoma uzbuljivo, a publika u Areni je velikim aplauzom ispratila svaki uspešan skok.

19:45 - Nava stao u kvalifikacijama trke na 1500 metara

Srpski atletičar Goran Nava je završio trku na 1500 metara, kao šestoplasirani sa vremenom 3:48,53. Najbolje vreme u kvalifikacijama imao je Timo Benic iz Belgije sa 3:43,09.

19:36 - Bacanje kugle: Zlato za Anitu Marton

Mađarska atletičarka Anita Marton osvojila je danas zlatnu medalju u bacanju kugle na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Martonova je do zlata je stigla hicem od 19 metara i 24 centimetra. Ona je prošle godine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila bronzanu medalju.

Martonova je tako odbranila zlato osvojeno pre dve godine na dvoranskom šampionatu Evrope u Pragu.

Anita Marton, foto: AP
Anita Marton, foto: AP

Srebro je pripalo Bugarki Radoslavi Mavrodijevoj, koja je ostvarila lični rekord sa 18,36 metara, a bronza Beloruskinji Juliji Leancjuk, koja je kuglu bacila 18,32.

18:55 - Dušan Makević nije uspe da se plasira u finale

Srpski atletičar Dušan Makević nije uspeo da se plasira u finale trke na 3.000 metara na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. On je imao ukupno 17. vreme u kvalifikacijama, a trku je pretrčao za osam minuta, 14 sekundi i 34 stotinke. Prvih 12 takmičara plasiralo se u finale, a najbolje vreme imao je Jonas Leanderson iz Švedske, sa vremenom od 7:54,93.

17:53 - Tamara Salaški nije uspela da se plasira u finale trke na 400m

"Nezavovoljna sam. Milsim da sam mogla da napravim mnogo bolji rezutlat. Dvoransko prvenstvo je takvo da se mnogo menja ritam koji ja nisam uspela da ispratim. Devojke su daleko bolje od mene i imaju bolje rezultate", rekla je Tamara Salaški koja je polufinalnu trku završila kao četvrta, rezultatom 53,50 sekundi.

Salaški je bila 0,9 sekundi sporija od drugoplasirane Poljakinje Justine Svjeti koja je prošla u finale, zajedno sa prvoplasiranom Leom Šprunger iz Švajcarske.Finale trke na 400 metara je sutra u 19.58.

17:36 - Beloruskinja Talaj najbrže do finala na 60 metara s preponama

Beloruska atletičarka Alina Talaj plasirala se u finale trke na 60 metara s preponama na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu ostvarivši najbolje vreme u polufinalu. Talaj, koja brani titulu osvojenu pre dve godine u Pragu, stazu je pretrčala za sedam sekundi i 86 stotinki. U finale su se plasirale i Hana Plotickina iz Ukrajine, nemice Rikarda Lobe, Pamela Dutkjevič i Sindi Roleder, Susana Kalur iz Švedske, Holandjanka Nadin Vizeri i Isabel Pedersen iz Norveške. Finale na 60 metara s preponama u ženskoj konkurenciji na programu kasnije večeras.

Alina Talaj, foto: AP
Alina Talaj, foto: AP

Za medalje će se danas boriti i muškarci u ovoj disciplini. Najbolje vreme u polufinalu ostvario je Britanac Endi Pici s vremenom 7,52 sekunde. Kipranin Milan Trajković je takođe izborio mesto u finalu. Rođeni Surdčanin je bio prvi u svojoj polufinalnoj trci s vremenom 7,56 sekundi. Trajković je praćen velikim aplauzom publike u Beogradskoj areni, a on im je uzvratio s podignuta tri prsta.

17:17 - Amela Terzić postavila novi nacionalni rekord i izborila direktno finale trke na 1500m

Terzićeva je postavila novi nacionalni rekord u trci na 1500 metara - 4.10.35. Amela je kroz cilj protrčala kao druga i direktno se plasirala u finale.

"Nisam verovala da ću ovako dobro istrčati, ali pored ovako velike konkurencije imala sam dobar motiv. Mnogo je teže trčati u dvorani jer prolazi manje takmičara, ali ću se svakako potruditi da dam svoj maksimum. Hvala publici jer bez njih danas ne bih uspela! Hvala vam puno", rekla je Terzićeva posle kvalifikacione trke na 1500 metara.

Amela Terzić, foto: Dado Đilas
Amela Terzić, foto: Dado Đilas

Terzićeva je bila 0,07 sekundi sporija od Britanke Laure Mur, a 0,2 sekunde brža od trećeplasirane Konstance Klosterhalfen iz Nemačke. Finale će se održati sutra od 19.45.

17:05 - UŽAS U ARENI Atletičarka namerno gurnula rivalku, bivša žena tenisera završila na VMA

Više o ovoj vesti možete pročitati na OVOM LINKU

foto: AP
foto: AP

16:16 - A u beogradskoj Areni nalazi se i legendarni sovjetski i ukrajinski atletičar Sergej Bupka

Sergej Bupka, foto: Dado Đilas
Sergej Bupka, foto: Dado Đilas

Potpredsednik Svetske atletske federacije Sergej Bupka rekao je da očekuje veliki uspeh srpskih takmičara na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

"Srbija je velika sportska nacija, puna talenta. Očekujem veliku slavu i uspeh srpskih atletičara jer oni mogu da zasijaju i usreće naciju, što je najvažnije", rekao je Bupka.

Beogradska arena je od danas do nedelje domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici. Legendarni ukrajinski skakač s motkom je kazao da najviše od očekuje od Ivane Španović, koja je prvi favorit za zlatnu medalju u skoku u dalj.

"Ivana je veliki sportista i šampion, u dobroj je formi i bilo bi fantastično da je vidimo na vrhu. Želim joj svu sreću", kazao je Bupka.

On je naveo da ima pozitivan utisak o Beogradu kao domaćinu i da očekuje najbolju organizaciju do sada.

"Organizacija je odlična. Imao sam priliku da posetim atletsko selo i vidim odlične uslove boravka. Čestitam ljudima iz organizacije, uradili su veoma dobar posao. Tek je počelo, ali mislim da će da bude jedno od najuspešnijih prvenstava", rekao je Bupka.

16:15 - Svečanom otvaranju prisustvuje i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić

Vanja Udovičić i Siniša Mali, foto: Dado Đilas
Vanja Udovičić i Siniša Mali, foto: Dado Đilas
VANJA UDOVIČIĆ NA OTVARANJU EP: Ponosni smo što je Arena centar Evrope!

16:00 - Svečano otvoreno Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici

Kontinentalni šampionat, 34. po redu, otvoren je intoniranjem himne Evropske atletike, a potom i himne Srbije "Bože pravde", uz prisustvo prvog čoveka Evropske atletske federacije Svena Arnea Hansena, predsednika Atletikskog saveza Srbije Veselina Jevrosimovića i direktora AŠ Slobodana Brankovića.

foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas

"Cast mi je i zadvoljstvo što mogu da se obradim na otvaranju prvenstva Evrope. Srpski atletičari postavili su našu zemlju na svetsku mapu sveta, Savez je uložio velike napore da stvori uslove, otvorili 10 stadiona za dve godine, a atletičari nam vratili sa osvajanjem brojnih medalja. Želim im puno uspeha", rekao je Jevrosimović.

Predsednik lokalnog organizacionog komiteta Slobodan Branković, ujedno i direktor ASS, otkrio je da je još pre četvrt veka poželeo da se šampionat u atletici održi u Srbiji.

"Pre 25 godina osvojio sam zlato u Italiji i postao prvak Evrope, stojeći tada na pobedničkom postolju poželeo sam da budemo organizatori kontinentalnog takmičenja. Hvala Vladi Srbije, gradonačelniku Beograda i timu od oko 500 volontera, koji su pomogli da se takmičenje održi. Verujem da se uskoro vidimo i na Svetskom prvenstvu", poručio je Branković.

Evropsko prvenstvo u Areni trajaće do nedelje, a Srbiju ukupno predstavlja 12 takmičara.

(VIDEO) ARENA SPREMNA: Pogledajte kako su tekli radovi za EP u atletici

(VIDEO) SEKSI HRVATICA RASTUŽILA SRBE: Lepa Andrea je želela medalju u Beogradu, ali...

IVANA ŠPANOVIĆ: Želim zlato i skok preko sedam metara

Reprezentativac Srbije u atletici Lazar Anić plasirao se u finale dvoranskog prvenstva u Beogradu pošto je u kvalifikacijama skoka udalj oborio lični rekord, preskočivši 7:98 metara, što mu je bilo dovoljno da uđe u borbu za medalje.

Strahinja Jovančević je u istoj disciplini zaozeo 18. mesto skokom od 7:47 metara, što nije bilo dovoljno za finale.

Miloš Raović nije se plasirao u polufinale trke na 400 metara, pošto je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzeo poslednje mesto s rezultatom 48,89 sekundi.

U polufinale nije prošla ni Milica Emini na 60 metara prepone. Ona je u svojoj kvalifikacionoj grupi bila poslednja u vremenu 8:62 sekunde.

(KURIR TV) Tamara Salaški u polufinalu Evropskog prvenstva na 400 metara

(KURIR TV) Atletičari se zagrevaju ispred Arene za Evropsko prvenstvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track