MLADI SRBIN UČI VIKINGE DA MAČUJU: Luka Marinko šampion Švedske
Foto: Kurir

Car

MLADI SRBIN UČI VIKINGE DA MAČUJU: Luka Marinko šampion Švedske

Ostali sportovi -

Kada jedan glumac i jedna novinarka odluče da se sa dvoje dece "prekomanduju" u Švedsku, dobije se priča Luke Mateje Marinka, čiji su roditelji odlučili da normalan život potraže van Srbije.

Momak od 17 godina, višestruki je pionirski i kadetski prvak Srbije u mačevanju (disciplina sablja), a njegovi rezultati govore da se radi o veoma talentovanom i iznad svega marljivom sportisti. Modernim jezikom, Luka je "naložen" na mačevanje, toliko da na internetu prati mečeve, uči i "krade fazone".

Kada se obreo u Švedskoj, u gradiću Nibro, prva stvar je bila pronaći klub za treninge. I pronašao ga je u nedalekom Kalmaru, ali je odmah naišao na problem - u tom klubu ne postoji sablja. Problem, koji je Luka brzo rešio. U dogovoru sa ljudima iz kluba, dolazio je na treninge i malo, po malo, dvojicu kolega "napalio" na sablju.

Radio je s njima, gotovo kao trener, pa je rezultat veoma brzo stigao. Na juniorskom državnom prvenstvu Švedske održanom 25. marta Luka je osvojio titulu, a Kalmar je stigao do još šest medalja (tri u sablji)!

- Očekivanja su ispunjena. Mi smo, naravno, veoma zadovoljni - rekao je trener Kalmara Fredrik Dahlin i dodao:- Veliko poboljšanje možemo povezati sa disciplinom sablja gde je mačevalački savez dobio novog takmičara, Srbina Luku Marinka, koji je ispunio očekivanja tako što je pobedio i do podijuma doveo i članove svoga tima - Tima Andersona i Isaka Holmdahla.

Podijum... Srbin osvojio zlato
Podijum... Srbin osvojio zlato

Luka na pohvale reaguje smireno i ističe da ne zaboravlja prve dane i ljude koji su na njega preneli ljubav prema mačevanju.

- Veliku zahvalnost dugujem svojim trenerima iz Srbije Dejanu Damnjanoviću (MK Lokomotiva), braći Čanković (BMK Železničar Vitez), Lazaru Jaramazoviću (Spartak) i selektoru reprezentacije Nikoli Rackoviću - kaže Luka i upućuje "pobednički udarac".

- Najveća želja mi je da učestvujem na Olimpijskim igrama. Voleo bih da predstavljam Srbiju u svetu!

G. F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track