SPEKTAKL NA PALAMA: Prvi međunarodni džudo kup Stanko Lopatić
Foto: Miodrag Mićić

Ponos Romanije

SPEKTAKL NA PALAMA: Prvi međunarodni džudo kup Stanko Lopatić

Ostali sportovi -

Prvi mеđunarodni džudo kup "Stanko Lopatić 2017" u organizaciji Džudo i sambo kluba Crеpoljsko iz Istočnog Starog Grada bićе održan u subotu, 8. aprila, u sportskoj dvorani "Pеki" u Palama.

Iz ovog kluba ističu da jе Organizacioni odbor izvršio vеć svе priprеmе za organizaciju ovog mеđunarodnog takmičеnja. Na turniru sе očеkujе učеšćе oko 30 klubova iz Bosnе i Hеrcеgovinе, Srbijе, Hrvatskе, Crnе Gorе i Makеdonijе i oko 200 takmičara u konkurеnciji juniora i juniorki tе mlađih i starijih pionira i pionirki.

Turniru će prisustvovati i gospodin Slavko Obadov, nas nekadašnji proslavljeni reprezentativac, osvajač olimpijske medalje u Montrealu 1976. godine, i istinska legenda džudo sporta, ispred novosadskog džudo kluba "Džuns".

Džudo, Foto: Miodrag Mićić
Džudo, Foto: Miodrag Mićić

"Već sad je vidljivo da će predstojeći međunarodni memorijalni turnir biti vrhunski organizovan kako i dolikuje imenu i delu sportiste i čoveka kakav je bio Stanko. Organizator se pobrinuo da svi učesnici koji polako pristužu na Pale budu vrhunski dočekani, tako da ne sumnjam da će Pale tokom vikenda biti centar džudoa. Ovaj turnir se ove godine održava prvi put, sa ciljem afirmacije džudo-a, i pokušaćemo da zajednički oživimo lik i delo Stanko Lopatića, vrhunskog sportiste priznatog na međunarodnom nivou u džudo sportu. Svim takmičarima koji će nastupiti na turniru želim puno sreće i sportskih uspeha, neka najbolji pobede i da povrede izbegnu sve takmičare", rekao je Obadov.

Stanko Lopatić – jedno od onih imena koje ljudi iz naših krajeva pominju sa ponosom, a ujedno i sa setom, jer je prerano ugašen život ovog mladog, uspešnog čoveka. Zasigurno jednog od najuspešnijih sportista sa prostora Sarajevsko-romanijskog podneblja. Rođen 1955, u porodici sa osmoro braće i sestara, Slavko se od malena posvetio džudo-u. Stanko je postao jedan od najuspešnijih džudista, a po mnogima i sportista sa ovih prostora.

Takmičio se u kategoriji do 86 kilograma, a duga je lista odličja kojima se okitio ovaj vrsni borac na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Džudo, Foto: Miodrag Mićić
Džudo, Foto: Miodrag Mićić

Navešćemo samo deo Stankovih medalja: Mediteranske igre – bronzana medalja, Balkanijade – dve zlatne i dve bronzane medalje, četverostruki je prvak Jugoslavije, a po jednom drugi i treći na državnim prvenstvima i sedmostruki prvak Srbije. Vrednim, srebrnim znamenjem, okitio se na izuzetno jakom međunarodnom turniru u Tbilisiju, dok je na „Kupu Jadrana“ jednom stajao na pobedničkom postolju, a jednom bio trećeplasiran. Stanko je učestvovao na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine. Dva puta je nastupao na šampionatu Starog kontinenta. Učestvovao je na svetskom prvenstvu u Moskvi, a i na vrlo cenjenoj Spartakijadi. Na kraju 1977. godine zauzeo je drugo mesto na rang-listi najboljih džudista Jugoslavije.

Završio je Fakultet za fizičku kulturu i radio kao viši kriminalistički inspektor u SUP-u Beograda. Prerano, u 39. godini se iznenada ugasio život ovog izvanrednog sportiste. Njegovi uspesi i zasluge nikada neće biti zaboravljene, jer je ostavio neizbrisiv trag u svetu džudoa i zadao domaći zadatak mnogim mladim ljudima koji žele da se bave ovim sportom.

Sam organizator je pored predstojećeg turnira,učinio sve da se takmičari osećaju kao kod kuće, a da vikend bude potpun planiran je i turistički obilazak pečine Orlovača, najveće i najpoznatij u BiH.

Miodrag Mićić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track