Školski sport u Beogradu: Na terenu 25.000 dece
Foto: Promo, Sportski Savez Beograda

Fizička aktivnost je bitna

Školski sport u Beogradu: Na terenu 25.000 dece

Ostali sportovi -

Sportski savez Beograda poslednjih godina veliku pažnju posvećuje školskom sportu.

Svesni problema koji se javljaju kod školske dece usled nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću, čelnici Sportskog saveza Beograda rešili su da vrate nekadašnji sjaj školskim sportskim takmičenjima i na taj način stimulišu školarce da se u što većoj meri uključe u sportske aktivnosti.Inicijativa se i te kako isplatila:

Foto: Promo, Sportski savez Beograda
Foto: Promo, Sportski savez Beograda

- Takmičenja se organizuju u devet sportova: plivanju, streljaštvu, gimnastici, atletici, stonom tenisu, fudbalu, košarci, odbojci i rukometu, a za najmlađe priređujemo male olimpijske igre - počinje priču Jovan Koprivica koji je nedavno imenovan za generalnog sekretara Sportskog saveza Beograda i dodaje:

- Takmičenja se organizuju u muškoj i ženskoj konkurenciji i to u tri kategorije. U prvoj kategoriji su đaci petog i šestog razreda, u drugoj učenici sedmog i osmog, a u trećoj kategoriji su srednjoškolci. Za decu od prvog do četvrtog razreda organizuju se male olimpijske igre koje praktično predstavljaju testove spretnosti na specijalno kreiranim poligonima - objašnjava Koprivica.

Foto: Promo, Sportski savez Beograda
Foto: Promo, Sportski savez Beograda

Istraživanja koja je svojevremeno sproveo Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke kazuju da je procenat gojazne dece u konstantnom porastu, a u porastu je i broj dece koje imaju problema sa kičmom i vidom. Akcije koje u okviru školskog sporta sprovodi Sportski savez Beograda ipak ulivaju nadu u optimizam:

- Prošle godine imali smo porast od čak 40 odsto u broju školske dece koja su na nivou 17 beogradskih opština učestvovala u nekom od sportskih takmičenja. Ove godine je taj broj povećan za još 20 procenata, što dovodi do podatka da je preko 25.000 školaraca iz preko 350 škola uzelo učešće u našim akcijama. Ovako značajan porast došao je kao posledica velikog angažovanja i inicijative koju su uložili gradski menadžer Goran Vesić, doskorašnji gradski sekretar za omladinu i sport Slavko Gak i Zoran Jovanović koji je do mog imenovanja bio na funkciji generalnog sekretara Sportskog saveza Beograda. Oni su prepoznali značaj organizovanja ovakvih manifestacija i u velikoj meri doprineli da grad Beograd iz godine u godinu obezbeđuje sve više novca za fizičku kulturu mladih.Koprivica je posebno naglasio da su za sve nastavnike i profesore fizičke kulture obezbeđene novčane nagrade za svaku utakmicu, da je školama obezbeđen prevoz na sve mečeve i takmičenja van njihove opštine, a za finalne dane takmičenja obezbeđuje se sportska oprema.

Foto: Promo, Sportski savez Beograda
Foto: Promo, Sportski savez Beograda

- Želja nam je da u narednom periodu još više povećamo broj učesnika i da kroz popularne sportove dalje stimulišemo decu da budu fizički aktivnija. Pokušavamo da nađemo što je moguće više partnere, kompanija koje prepoznaju značaj svega ovog što radimo za budućnost naše decu i koje su spremne da ulažu kako bismo školama omogućili što više sportskih rekvizita, renoviranje fiskulturnih sala i što više slobodnih termina za bavljenje sportom. Suvišno je i isticati značaj toga.

Prvo naredno veliko takmičenje zakazano je za petak, 21. april kada će biti održano gradsko finale u rukometu:

- Čelnici gradske uprave su nam mnogo pomogli da ovo takmičenje bude organizovano u maloj dvorani Beogradske arene, a velike su šanse da će se tu odigravati i sva buduća finala u svim takmičenjima. Promoteri finala školskog prvenstva u rukometu biće selektori naše muške i ženske reprezentacije Jovica Cvetković i Ljuba Obradović kojima dugujemo veliku zahvalnost jer će svojim prisustvom uveličati ovaj događaj, a najuspešnijima će i dodeliti medalje. Prema najavama, među gostima bi trebalo da bude i gradonačelnik Siniša Mali. Prošle godine smo u Šumicama na fudbalskom finalu imali preko 2.000 dece na tribinama, a na košarkaškom finalu u hali "Ranko Žeravica" više od 2.500 mališana. To je pokazatelj da su deca željna ovakvih manifestacija, a na nama je da stvorimo sve neophodne uslove da se ta takmičenja još više razvijaju i dobiju na značaju - zaključio je Koprivica.

Foto: Promo, Sportski savez Beograda
Foto: Promo, Sportski savez Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track