ZA ISTORIJU: Kukolj evropski šampion! Prvo zlato u džudou samostalne Srbije
Foto: Fonet

Trijumf u Varšavi

ZA ISTORIJU: Kukolj evropski šampion! Prvo zlato u džudou samostalne Srbije

Ostali sportovi -

Aleksandar Kukolj postao je seniorski šampion Evrope u džudou u kategoriji do 90 kilograma.

U finalnoj borbi šampionata u glavnom gradu Poljske, Kukolj je na ipon posle 3:28 minuta borbe savladao Francuza Aleksisa Klargea i doneo evropsku zlatnu medalju Srbiji u džudou.Niko pre Kukolja u Srbiji nije bio evropski šampion u džudou. Pre deset godina na EP u Beogradu (2007) Miloš Mijalković (do 66 kg) osvojio je srebrnu medalju, a u nekadašnjoj Jugoslaviji prvak Starog kontinenta bio je Goran Žuvela 1974. na EP u Londonu.Tim više je uspeh Kukolja veličanstven. Na putu do trona nanizao je pet bilastavih pobeda. Prvo je savladan Švajcarac Siril Grosklaus iponom za svega 28 sekundi! U narednom meču nešto duži otpor, 58 sekundi, Kukolju pružio je Litvanac Rokas Nenartavičijus. U četvrtfinalu za pobednika grupe, Kukolj je savladao Estonca Kleina

Kristofera Kaljulaida na ipon posle 2:18 minuta borbe.U polufinalu je imao žestok okršaj sa Mamadalijem Mehdijevim iz Azerbejdžana, jedinom rivalom koji je ostao na nogama posle četiri minuta borbe. Ali, samo posle 15 sekundi nastavka, Kukolj je napravio akciju za vazari i pobedu koja ga je odvela u finale u borbu za zlato.U finalu je imao starog rivala, Francuza Klargea. Tokom čitavog meča Aleksandar Kukolj nije davao inače odličnom Francuzu, prostor za manevar. Iz akcije u akciju jasno se videlo da je srpski as u Varšavu došao po zlatno odličje. Kukolj je prvo plasirao napad sa uči matom onda i kouči gari tehnikom. Sledeća akcija je bila na bacanja što je usledilo i tranziciju u parter , gde je srpski as posao dovršio polugom. To je značilo ipon za Kukolja i prva zlatna medalja oko vrata za Aleksandar Kukolja i Srbiju. -Presrećan sam ali nisam iznenađen. Odličan rezultat za mene, za našu zemlju, za srpski džudo. Oduševljen sam zlatom ali nikako nisam iznenađen jer sam se za to spremao jako dugo- istakao je Aleksandar Kukolj u prvoj izjavi posle finalnog meča. Oduševljenje nije krio ni mladi trener Aleksandra Kukolja, Nikola Milošević koji je majstorski vodio srpskog džudistu do najvišeg stepenika pobedničkog postolja. -Znali smo kada je otvorio prvi meč iponom da će sve ići na dobro. Radili smo sve prema planu i sada se sve to isplatilo. Zadovoljni smo i srećni jer se sve na čemu smo radili isplatilo. Odličan rezultat prvi je srpskom šampionu čestitao Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije. -Vrhunski rezultat našeg reprezentativca Aleksandra Kukolja. Sve čestitke zaslužuje i trener Nikola Milošević koji ga je na pravi način kao i uvek do sada vodio do vrhunskog rezultata. Ponosni smo na Aleksandra Kukolja kao i na sve naše takmičare koji su u periodu koji je za nama ostvarivali vrhunske rezultate za Srbiju. Medalja Aleksandra Kukolja najbolji je pokazatelj odličnog rada u Džudo savezu Srbije- istakao je Ivan Todorov.

Aleksandar Kukolj, Foto: Džudo savez Srbije
Aleksandar Kukolj, Foto: Džudo savez Srbije

Udovičić čestitao Kukolju

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić čestitao je danas Aleksandru Kukolju osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou.

"Srbija danas, prvi put u istoriji, sija zlatnim evropskim sjajem zahvaljujući našem velikom Aleksandru Kukolju! Hvala ti šampione što si Srbiju doveo do evropskog trona, svaka čast na ovom uspehu za anale!", navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Kukolj je postao prvak Evrope u kategoriji do 90 kilogramana, pošto je u finalu šampionata u Varšavi pobedio Aksela Kležera iz Francuske.

Vučić čestitao Kukolju zlatnu medalju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je srpskom džudisti Aleksandru Kukolju na danas osvojenoj zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu u Varšavi.

"Upućujem Vam najiskrenije čestitke na osvojenom zlatnom odličju i tituli evropskog šampiona. Borbenost, istrajnost i ogromna želja doveli su Vas do najvišeg trona, a Srbiji doneli prvo zlato u ovoj sportskoj disciplini. Svaka čast!" istakao je u svojoj čestitki predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Kukolj je postao prvak Evrope u kategoriji do 90 kilogramana, pošto je u finalu šampionata u Varšavi pobedio Aksela Kležera iz Francuske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track