SRBIJA OSVOJILA 15 MEDALJA: Luki Miliću zlato svetskog juniorskog kupa u Grčkoj
Foto: BSS

Srpski badminton zasijao punim sjajem

SRBIJA OSVOJILA 15 MEDALJA: Luki Miliću zlato svetskog juniorskog kupa u Grčkoj

Ostali sportovi -

Srpski badminton zasijao je punim sjajem na međunarodnim turnirama koji su u grčkom gradiću Sidirokastro od 20. do 23. aprila 2017. ugostili preko 250 takmičara i takmičarki iz 30-tak zemalja.

Na turniru Svetskog kupa, Hellas Junior 2017, Luka Milić je osvojio zlatno odličje u muškom singlu pobedivši u finalu Turčina Jusufa Jašara s 2:1. Prethodno naš reprezentativac, koji je bio postavljen za prvog nosioca, nanizao je četiri pobede, sve bez izgubljenog seta. U drugom kolu bio je bolji od Tajfuna Tasdemira (Turska), u trećem od Georgiosa Ciolisa (Grčka), u četvrtfinalu od Vojteha Lapačeka (Češka), a u polufinalu od Azijata Azmija Kovimuramadhonija (Indonezija).

U istoj konkurenciji Nenad Milošević je stao na korak od odličja budući da je u neizvesnom meču za polufinale poražen posle tri seta od Bugarina Cvetomira Stojanova (2:1). U muškom singlu Mateju Manića i Andreja Šafarika u šesnaestini finala zaustavili su Grk Andreas Bitner (2:1), odnosno Turčin Jazgan Kalisir (2:0). Manić i Milošević su za dlaku ostali bez odličja u muškom dublu. Naš par je posle velike borbe u četvrtfinalu poražen od turske kombinacije Berkaj Cicen, Tajfun Tasdemir (2:1).

Čak 15 odličja, od čega je osam bilo najsjajnijih, blistav je skor srpskih igrača i igračica na Hellas Youth International 2017. U uzrasnoj kategoriji igrača do 15 godina osvojeno je pet medalja, a u glavnoj ulozi našao se Mihajlo Tomić koji je zabeležio “het-trik“.

Tomić je osvojio zlata u muškom singlu, u muškom dublu sa Viktorom Petrovićem i u mešovitom dublu sa Sarom Lončar. Sjajan skor u ovoj uzrasnoj konkurenciji upotpunili su Lončareva sa zlatom u ženskom singlu i Petrović sa srebrom u muškom siglu. U dve godine mlađem uzrastu Petrović je bio najbolji u muškom singlu, u kojem je Vanji Rašeti pripala bronza.

U ženskom singlu Anđela Vitman je osvojila srebro, a Nina Bogdanović bronzu, dok je u ženskom dublu Natalija Boharević u paru da Bugarkom Joanom Jordanovom prigrabila zlato. U mešovitom dublu ove uzrasne kategorije srpskom badmintonu pripale tri medalje. Zlatnu su osvojili Petrović i Bogdanovićeva, srebrnu Rašeta i Vitmanova, a bronzanu Miloš Dimitrijević i Boharevićeva.

U uzrasnoj kategoriji igrača do 11 godina Vuk Dimitrijević je osvojio bronzu u muškom singlu i zlato u muškom dublu u paru sa Rumunom Vladom Dehelanom. Već izvanredan skor medalja na Hellas Youth International 2017 mogao je da bude još bolji da je u pojedinim konkurencijama bilo samo malo više sreće u mečevima za plasman u četvrtfinale u kojima je pobeda obezbeđivala odličje.

Poraze u odsudnim duelima za postolje doživeli su Ana Dimitrijević u ženskom singlu uzrasne kategorije do 11 godina, Dmitrović i Rašeta, odnosno Dimitrijević i Ivan Šafarik u muškom dublu uzrasne kategorije do 13 godina i Bogdanovićeva i Lončareva u ženskom dublu uzrasne kategorije do 15 godina.

“Bila su ovo prosto savršena četiri dana za srpski badminton. Potpuna dominacija naših takmičara u svim mlaðim uzrasnim kategorijama na Hellas Youth International 2017, posle čega je kao šlag na tortu stiglo zlato Luke Milića na Hellas Junior 2017, njegovo prvo u pojedinačnoj konkurenciji na turnirima Svetskog juniorskog kupa. U sjajnom raspoloženju napuštamo Grčku i nastavljamo da se unapređujemo na svim nivoima“, sijao je od zadovoljstva Milan Barbir, glavni trener badminton reprezentacija Srbije.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih timova na turnirima u Grčkoj na kojima su pored Barbira u stručnom štabu bili i treneri Dragan Antić i Stanislav Dimitrijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track