1033 TAKMIČARA iz 169 ŠKOLA: Fešta mladih atletičara na Marakani
Foto: Sportski Savez Beograda/Ivica Veselinov

Školsko prvenstvo Beograda

1033 TAKMIČARA iz 169 ŠKOLA: Fešta mladih atletičara na Marakani

Ostali sportovi -

Atletika u Srbiji je u velikoj ekspanziji. U prilog tome govore ne samo medalje koje naši atletičari osvajaju u kontinutitetu na velikim takmičenjima poslednjih godina već i popularnost koju kraljica sportova sve više uživa među mladima.

Naime, u organizaciji Sportskog saveza Beograda na stadionu "Rajko Mitić" održano je školsko prvenstvo Beograda za osnovce i srednjoškolce uz učešće čak 1033 takmičara iz 169 škola sa svih 17 opština našeg glavnog grada.

Učenici beogradskih osnovnih i srednjih škola takmičili su se u tri kategorije (5. i 6. rzredi, 7. i 8. razredi i srednje škole) u obe konkurencije i to u skokovima uvis i udalj, bacanju kugle, trkama na 100, 300, 400, 600, 800 i 1000 metara, kao i u štafetama 4x100 metara.

Priznanja su dodeljena u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.Promoteri školskog šampionata Beograda u atletici bili su Slobodan Popović, selektor naše reprezentacije, Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije i Dragutin Topić, naš proslavljeni skakač uvis.

Legende naše atletike najuspešnijim školama i takmičarima dodelili su medalje i pehare ne skrivajući svoje oduševljenje onim što su imali prilike da vide na našem najvećem stadionu:

- Zaista lepa slika Sve pohvale ljudima iz Sportskog saveza Beograda na odličnoj organizaciji - kaže Slobodan Popović, selektor naših atletičara i dodaje:

- Kada sam dolazio na stadion "Rajko Mitić" prisetio sam se polovine sedamdesetih godina prošlog veka kada sam i ja učestvovao na školskim takmičenjima. Ona su veoma važna jer predstavljaju bazu za sve sportove pa tako i atletike. I ja sam svojevremeno bio školski prvak Beograda, potom Srbije , a onda sam stigao i do titule studenstkog prvaka sveta. Nadam se da će i među ovim devojčicama i dečacima biti neki budući šampion.

Foto: Sportski savez Beograda/Ivica Veselinov
Foto: Sportski savez Beograda/Ivica Veselinov

I Dragutin Topić je jedan od onih koji je svojevremeno pobeđivao na školskom šampionatu Beograda. Ovo takmičenje iz tog razloga ima posbno mesto u njegovom srcu:

- Fantastična manifestacija. Moram da priznam da je meni ovo takmičenje nekako najdraže, jer predodredilo moj život. Igrom slučaja sam se pre 30 i kusur godina prijavio za takmičenje u skoku uvis, profesor fizičkog mi je verovao, pobedio sam i tako je praktično počela moja atletska karijera. Ovo je zaista fenomenalno za mene jer sam video mnogo talevntovanih školaraca koji ne trenerijau nijedan sport, a deluju kao nebrušeni dijamanti. Siguran sam da su i brojni ljudi iz atletskih klubova koje sam sreo ovde sve to prepoznali i da ćemo u budućnosti da se radujemo novim uspesima naše atletike - konstatovao je Dragutin Topić.

Beograd se kandidaovao za domaćinstvo Svetskog dvoranskog prvenstva 2020. godine, a direktor Atletskog saveza Slobodan Branković ističe da bi još jedno veliko takmičenje u našoj zemlji donelo dodatnu popularnost atletici u Srbiji:

- Podatak da je broj učesnika na školskom šampinatu Beograda povećan za čak 20 odsto me veoma raduje. To je još jedan od pokazatelja da je atletika kod mladih jedan od omiljenih sportova i da su rezultati koji su naši najbolji atletičari postigli poslednjih godina i te kako uticali na taj njihov izbor. Takođe, i nedavna organizacija EP u dvorani u našoj zemlji je dovela do ekspanzije pa škole atletike po Srbiji ne mogu da prime sve zanteresovane. Drago mi je zbog toga, ali je to obaveza za sve nas koji radimo u atletici da deci omogućimo još bolje uslove - zaključio je Branković.

Foto: Sportski savez Beograda/Ivica Veselinov
Foto: Sportski savez Beograda/Ivica Veselinov

OSVAJAČI MEDALJA U EKIPNOJ KONKURENCIJI

DEVOJČICE - 5. i 6. razred: 1. mesto OŠ Stevan Sremac (Palilula), 2. mesto OŠ Ujedinjene nacije (Čukarica), 3. mesto OŠ Karađorđe (Voždovac). 7. i 8. razredi: 1. mesto OŠ Nadežda Petrović (N. Beograd), 2. mesto OŠ Ujedinjene nacije (Čukarica), 3. mesto OŠ Nikola Tesla (Rakovica). Srednje škole: 1. mesto Vojna gimnazija (Savski venac), 2. mesto 10. gimnazija (Novi Beograd), 3. mesto 3. gimnazija (Vračar).

DEČACI - 5. i 6. razredi: 1 mesto OŠ Radoje Domanović (N. Beograd), 2. mesto OŠ Mihajlo Pupin (Zemun), 3. mesto OŠ Posavski partizani (Obrenovac). 7. i 8. razredi: 1. mesto OŠ Nikola Tesla (Grocka), 2. mesto OŠ Despot Stefan Lazarević (Zvezdara), 3. mesto OŠ Nadežda Petrović (Novi Beograd). Srednje škole: 1. mesto 10. gimnazija (Novi Beograd), 2. mesto 13. gimnazija (Čukarica), 3. mesto Druga ekonomska škola (Voždovac).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track