PORUKA UEFA I SAVETA EVROPE: Zaštitimo sport od nasilja
Foto: Kurir

Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja

PORUKA UEFA I SAVETA EVROPE: Zaštitimo sport od nasilja

Ostali sportovi -

Naučni skup pod nazivom "Menadžment bezbednosti sportskih takmičenja", koji je okupio eminentne stručnjake iz ove oblasti, održan je danas u organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" i Nacionalne sportske akademije "Vasil Levski" iz Sofije.

- Imali smo tu čast i privilegiju da ugostimo ugledne goste. Prvi put je u Srbiji prezentovana i nova konvencija Saveta Evrope za borbu protiv nasilja u sportu, a pre toga je poslednja takva konvencija urađena 1985. godine. Nasilje i bezbednost sportskih događaja više ne podrazumeva samo navijače, već je to mnogo širi aspekt problema koji podrazumeva i terorizam između ostalog - istakla je prof. dr Ivanka Gajić dekan Fakulteta za sport Univreziteta "Union - Nikola Tesla".

Među predavačima su se našli Nenad Lalović, proslavljeni sportista i predsednik Svetske rvačke federacije i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, Paolo Gomeš, član Direktorata za ljudska prava i jednakost Saveta Evrope, Stiv Frisdik, nezavisni ekspert i predstavnik UEFA, i Dragan Mijatović, zamenik načelnika Odeljenja za praćenje i sprečavanja nasilja na sportskim priredbama Uprave policije u sedištu MUP.

Ovo je bila četvrta naučna konfenrencija u organizaciji Fakulteta za Sport na Novom Beogradu sa ovom tematikom, koju su svojim prisustvom uveličali Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Aleksandra Šoštara, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport, kao i brojni drugi predstavnici granskih sportskih saveza.

- Fakultet za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" ima tradiciju da organizuje ovakve skupove. Naša želja je da pored toga što su to naučni skupovi, čujemo i nešto što je malo drugačije, kao što su iskustva onih koji sprovode određene konvencije. Ideja je da se podigne svest o značaju borbe protiv nasilja svake vrste, i da zainteresujemo naučne radnike da se time još više bave. To je naša obaveza i misija, da sport bude lepa igra, a ne mesto za probleme i neprijatnosti - rekla je Ivanka Gajić.

Predsednik Svetske rvačke federacije Nenad Lalović naglasio je važnost da se sport zaštiti od svih mogućih nasilja.

- Sa stopostotnom sigurnošću šaljemo sportite na događaje i da bismo ta mesta obezbedili, moramo brojne predradnje da uradimo. Srećom, uz sve terorističe akte koji su se dešavali u svetu, nisu bili na sportskim takmičenjima, ali to ne znači da neko neće pokušati. O tome smo upravo pričali i tražili načine kako da predupredimo tu vrstu problema. Hvala Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" što me je pozvao da budem učesnik i što posvećuje pažnju ovom bitnom segmentu sporta - rekao je Lalović.

Osim plenarne sesije tokom ovog naučnog skupa, prezentovano je još 19 naučnih radova.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Vučelić je 100% u pravu. Evo i zašto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track