BRITANAC PRIČA O FETELU: Luis Hamilton pobedio na VN Kanade
Foto: Foto: Fonet

Formula 1

BRITANAC PRIČA O FETELU: Luis Hamilton pobedio na VN Kanade

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kanade u Montrealu i smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za vodećim Sebastijanom Fetelom iz Ferarija, koji je zauzeo četvrto mesto.

Hamilton je ostvario treću uzastopnu pobedu u Kanadi, ukupno šestu na toj stazi, a 56. u karijeri. On je od početka vodio, 65. put je krenuo sa pol pozicije i bez problema je ostvario pobedu rezultatom od sat, 33 minuta, 55 sekundi,153.

Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Valteri Botas a zaostatkom od 19,783 sekundi, a treći je bio Danijel Rikardo iz Red Bula sa 35,297 sekundi zaostatka.

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Serhio Peres iz Fors Indije, a šesti njegov klupski kolega Esteban Okon. Bodove su još osvojili Kimi Raikonen iz Ferarija, Niko Hulkenberg iz Renoa, Lens Strol iz Vilijamsa i vozač Hasa Roman Grožan.

Trostruki svetski šampion Hamilton smanjio je zaostatak za vodećim Fetelom na 12 bodova u generalnom plasmanu.

Hamilton je dobro startovao i zadržao je prvo mesto, a dobar na startu bio je i Maks Verstapen koji je sa pete pozicije skočio na drugu. Do tada drugoplasirani Fetel pao je na četvrto mesto, a treće je zadržao Botas.

Već u prvom krugu na stazu je izašlo bezbednosno vozilo posle sudara Karlosa Sainca i Felipea Mase, nakon što je Sainca udario Roman Grožan.

Na kraju trećeg kruga "sejfti kar" je izašao sa staze, a Verstapen je odmah pokušao da obidje Hamiltona, koji se dobro odbranio. U šestom krugu Fetel je otišao u boks pošto mu je prednje krilo bilo oštećeno, a na stazu se vratio kao 18.

Do 10. kruga Hamilton je stekao 1,8 sekundi prednosti nad Verstapenom, a krug kasnije vozač Red Bula se zaustavio na stazi zbog mehaničkog kvara i odustao. Zbog toga je na snazi bilo virtuelno vozilo bezbednosti, što su iskoristile pojedine ekipe i pozvale svoje vozače u boks.

Hamilton je tada imao devet sekundi prednosti nad klupskim kolegom Botasom, a trka je nastavljena u 14. krugu. U medjuvemenu dvojac Mercedesa je bio najbrži na stazi, Alonso je bio četvrti, a Fetel je iz kruga u krug popravljao plasman pa je u 22. krugu bio osmi.

U 24. krugu Botas je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao treći iza Okona, koji nije bio u boksu. U 33. krugu u boks je otišao Hamilton i bez problema se vratio na prvo mesto. Posle njega na zamenu guma otišao je i Okon, a izašao je na stazu kao šesti, a ispred njega vozili su Hamilton, Botas, Rikardo, Peres i Raikonen. Iza Okona bio je Fetel.

Hamilton je sigurno čuvao prvo mesto, a za to vreme su se petorica vozača borili za treće. Fetel je 20 krugova pre kraja otišao u boks, pa se na stazu vratio kao sedmi, a ispred je bio njegov klupski kolega Raikonen.

Četvorostruki svetski prvak je u tim trenucima bio najbrži na stazi i smanjivao je zaostatak.

Raikonen je 10 krugova pre kraja pogrešio, produžio je pravo u krivini što je iskoristio Fetel i obišao ga. Finac je imao problema sa kočnicama, pa je pao na sedmo mesto iza Okona. Do kraja trke odustao je Fernando Alonso iz Meklarena, koji je tada bio na 10. mestu.

Naredna trka na programu je 25. juna za Veliku nagradu Azerbejdžana u Bakuu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track