DELFINI JURE NOVO ZLATO: Vaterpolisti Srbije spremni za odbranu Svetske lige
Foto: FOTO: Vaterpolo savez Srbije/Miki Antić

sAVIĆ OTVORIO DUŠU

DELFINI JURE NOVO ZLATO: Vaterpolisti Srbije spremni za odbranu Svetske lige

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentacija Srbije u nedelju rano ujutro putuje u Ruzu, predgrađe Moskve, gde će od 20. do 25. juna biti održan završni turnir Svetske lige.

Zanimljivo je da je pre četiri godine trijumfalni put sa reprezentacijom Srbije i nisku zlatnih medalja selektor Dejan Savić započeo upravo na finalnom turniru Svetske lige 2013. u Čeljabinsku. Od tada Srbija je četiri puta uzastopno osvajala prvo mesto u ovom takmičenju.

Obraćanje medijima u šoping centru Ušće gde je upriličeno i druženje sa posetiocima i navijačima selektor Savić počeo je u svom stilu:

- Nisam ja ostvario rezultat niti sam nešto osvojio, nego su sve to igrači napravili - rekao je Savić ističiću u prvi plan reprezentativce:

foto: FOTO: Vaterpolo savez Srbije/Miki Antić

- U petak sam saznao da ja i ne znam zašto igramo Svetsku ligu, mislim da to nije bitno takmičenje, ali u svakom slučaju kad već igramo onda ćemo da pokušamo, da kroz taj pripremni period za Svetsko prvenstvo, ostvarimo dobar rezultat. Nikada kraće pripreme neće biti, što igračima izuzetno odgovara. Ali, kako je nama tako je i drugima, a ono što je veliki zadatak za ovu godinu je Svetsko prvenstvo u Budimpešti, koje se igra u svetskom hramu vaterpola na bazenu Alfred Hajoš . Svi znamo kakvi su Mađari domaćini, a drago mi je da su svi repreyentativci svesni da prvi put nastupamo bez pritiska. Jer, ovo je početak novog olimpijskog ciklusa i na neki način pokušaćemo opet da prođemo stepenicama do glavnog cilja, a to su Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Savić je podsetio da se vrelo leto za vaterpoliste ne završava sa okončanjem Svetskog prvenstva:

- Već smo ušli u pripremni period za Univerzitetske igre koje se održavaju u Tajpeiju. To će da bude reprezentacija sastavljena od igrača koji su kandidati za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, odnosno reprezentatativci koji bi trebalo da čine kostur nacionalnog tima do 20204. To znači da mi imamo izuzetan plan, program i strategiju rada za sledećih četiri do osam godina - konstatovao je Savić.

foto: FOTO: Vaterpolo savez Srbije/Miki Antić

Reprezentacija Srbije će pehar svetske lige u Ruzi braniti sa novim kapitenom Filipom Filipovićem, koji je osvojio svih 10 zlatnih medalja u ovom takmičenju sa našom selekcijom od 2005. godine.

- Što se tiče uloge kapitena, mislim da je to u ovoj ekipi pre svega ćast i zadovoljstvo, ali obaveza, jer posle Živka Gocića je sve to teško naslediti s obzoirom na rezultate koje smo ostvarili dok je on kao kapiten bio predvodnik. Ne osećam nikakav pritiska, niti smatram da treba da razmišljam o tome, jer pored ovakvih saigrača uloga kapitena i nije toliko bitna koliko se da se opet stvori prava hemija i dobra atsmofera koja nas je krasila svih ovih godina. Za to ću se postarati na što je moguće bolji način - rekao je Filipović i potom dodao:

- Što se tiče same Svetske lige, ciljeve još nismo dobili, ali svakako srpska reprezentacija će gledati da ide ka maksimalnim ostvarenjima. Međutim, koliko smo trenutno u formi i u kom sastavu idemo, možda i nije za realno očekivati najsjanije odličje. Svakako se nećemo pedavati, idemo tamo da treniramo i da se uigravamo jer svi znamo da nam je ove godine cilj i vrhunac svetsko prvenstvo u Budimpešti. Sve ostalo je uvodni period i svakave oscilacije su moguće i prihvatljive.

Reprezentacija Srbije će na završnom turniru Svetske lige igrati u grupi sa Italijom, Sjedninjenim Američkim Državama i Kazahstanom, dok drugu grupu čine Hrvatska, Australija, Japan i Rusija. Protivnike Srbije detaljno je analizirao Sava Ranđelović:

- Očekuje nas izuzetno težak turnir, pre svega jer u šest dana igramo isto toliko utakmica. U grupi smo sa Kazahstanom koga veoma malo oznajemo, jer još nismo igrali sa njima. Protiv Amerikanaca unapred znamo da će biti veoma teško, jer je njihov selektor Dejan Udovičić koji nas vrlo dobro poznaje i Italija koja je uvek neugodan rival. Što se druge grupe tiče, sa Australijom smo odigrali tri prijateljske utakmice u kojima smo trijumfovali, Rusija će kao domaćin imati visoke ambicije i pred svojom publike će biti nezgodan rival. Japana se svi sećaju kada smo na Olimpijskim igrama gubili 5:1, oni nam nekako ne leže iako su dosta fizički slabiji od nas. Tu je i Hrbatska koja je jedna od najboljih selekcija sveta i sa kojom smo se mnogo puta sastajali u finalima velikih takmičenja. Ponavljam, očekuje nas veoma težak turnir, ali mislim da ćemo se kroz ovo takmičenje dobro pripremiti za ono što nam sledi, a to je Svetsko prvenstvo.

foto: FOTO: Vaterpolo savez Srbije/Miki Antić

Utiske sa dosadašnjeg dela priprema reprezentacije preneo je Viktor Rašović, koji je prošle godine bio član reprezentacije koja je trijumfovala na završnom turniru Svetske lige u Kini:

- Počeli smo 5. juna da se pirpeemamo za Svetsko prvenstvo. Prošle su dve sedmice i možemo da kažemo da smo zadobvoljni. Cilj Svetske lige je u svakom slučaju da se što bolje spremimo za SP u Budimoešti gde nas očekuje velika borba - zaključio je Rašović.

Reprezentacija Srbije će na velikim takmičenjima ovog leta igrati u novoj opremi sportskog brenda Kil, koji je tehnički sponzor Vaterpolo saveza Srbije.

Kurir.rs / Kurir sport, FOTO: Vaterpolo savez Srbije/Miki Antić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track