DRAMA U RUSIJI, DELFINI U FINALU SVETSKE LIGE: Srbija posle peteraca pobedila Amerikance
Foto: Dado Đilas

zA TITULU SA iTALIJOM

DRAMA U RUSIJI, DELFINI U FINALU SVETSKE LIGE: Srbija posle peteraca pobedila Amerikance

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetske lige u ruskoj Ruzi. Srbija je večeras u polufinalu posle boljeg izvođenja peteraca pobedila selekciju SAD-a 13:11. Meč je u regularnom delu završen 8:8 (0:0, 3:4, 2:2, 3:2).

Srbija će u nedelju u finalu od 15.00 sati igrati protiv Italije. Italija je boljim izvođenjem peteraca savladala Hrvatsku - 9:7 (6:6 posle četiri četvrtine). Srbija brani titulu u Svetskoj ligi. U prvoj četvrtini nije bolova. Naši vaterpolisti su promašivali šanse, ali su mreže oba tima mirovale. Srbija je povela u drugoj četvrtini 2:0, ali su Amerikanci ovaj deo meča rešili u svoju korist 4:3.

Amerikanci su u trećoj četvrini održavali vođstvo od dva gola razlike, ali se u poslednji deo meča ušlo sa rezultatom 6:5 za selekciju SAD. Srbija je već na početku poslednje četvrtine izjednačila na 6:6. Oba tima su potom postigla po gol da bi Srbija golom Filipovića povela 8:7. Amerikanci su stigli do izjednačenja. Selekcija SAD potom nije realizovala poslednji napad pa je izabranicima Dejana Savića ostalo nešto manje od dve sekunde za napad. Aleksić je šutirao sa pola bazena, lopta je ušla u mrežu, ali sudije nisu priznale pogodak. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Prlainović sa tri gola, Filipović i Aleksić su postigli po dva, a Subotić, Rašović, Ćuk, Pijetlović i Mitrović po jedna. U selekciji SAD najbolji su bili Bouven i Rols sa po tri gola.

Golove za Srbiju sa peteraca postigli su Miloš Ćuk, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić i Gavril Subotić. Kod Amerikanaca precizni su bili Aleksander Bouven, Aleks Rols i Metju Detrejn. Dvorac vodenih sportova. Sudije: Budramis (Grčka), Mersije (Francuska). Igrač više: SAD 10 (6), Srbija 9 (4)

SAD:Baron, Hoper 1, De Trejn 2, Obert, Halok 1, Vavić, Danstejn 1, Karnigla, Boven 3, Ramirez, Rolse 3, Irving, Holand.

SRBIJA: G. Pijetlović, Subotić 1, Rašović 1, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Ubović, Aleksić 2, Drašović, Filipović 2, Prlainović 3, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

"Možda nam je trebala ovakva utakmica. Uvek je teško pobediti dva bez obzira na kvalutet. Oni su sada mnogo bolje izgledali nego u grupi. Nebitno da li je moglo lakše ili ne. Čekaju nas Italijani i biće isto tako teško. Očekujem mnogo neizesniju nego u grupi. Finale je i logično je da bude tako uzbudljivo", rekao je Prlainović.

Filip Filipović je postao treći strelac naše reprezentacije svih vremena.

"Malo čudna utakmica. Sve je danas u petercima, ali bolje da ništa ne komentarišem. Čestitam ekipi. Teška utakmica. Do kraja treće četvrtine nismo bili svesni da možemo da izgubimo. Kada smo osetili strah počeli smo da igramo. Zasluženo finale. Nismo blistali, ali je bilo ogromne želje. Finale će biti još teže. Ne bojimo se. Toiko puta smo igrali, znamo šta nas čeka. Spremni smo za tu utakmicu", rekao je Filipović.

TOK MEČA: Peterci Srbija je posle boljeg izvođenja peteraca slavila sa 5:3 (13:11 ukupan rezultat) Četvrta četvrtina

8. minut - Kraj utakmice, 8:8. Slede peterci Srbija je u poslednjem sekundu postigla gol, ali ga sudije nisu priznale. Loptu je sa centra izveo Aleksić a ona je završila u golu. Sudije su procenile da Mitrović nije dirao loptu. Loptu je pre nego što je ušla u gol zakačio golman Amerikanaca, ali sudije nisu htele da priznaju pogodak za naš tim. Slede peterci 5. minut - Amerikanci se ne predaju, 8:8 Amerikanci koriste igrača više i preko Danstona stižu do 8:8 4. minut - Preokret Srbije, 8:7 Filipović postiže prvi gol na utakmici i dolazi do vođstva od 8:7 4. minut - Prlainović ponovo pogađa mrežu, 7:7 Kontra Srbije. Ćuk prosleđuje loptu do Prlainovića, koji je precizan za 7:7 2. minut - Amerikanci ponovo vode, 6:7 Amerikanci preko Hupera stižu do 7:6. 1. minut - Konačno gol za Srbiju, 6:6 Viktor Rašović pogodio je golmana Amerikanaca Perona, a lopta je na kraju završila u mreži Treća četvrtina

8. minut - Amerikanci vode 6:5 Selekcija SAD u poslednju četvrtinu ulazi sa vođstvom od 6:5. Naši vaterpolisti su propustili dosta šansi da stignu do izjednačenja 5. minut - Pijetlović smanjuje na 6:5 Srbija smanuje na 6:5 preko Pijetlovića, a potom naša selekcija ne koristi šansu za izjednačenje 4. minut - Amerikanci ponovo na plus dva, 4:6! Amerikanci ponovo vode dva gola razlike. Drugi gol Bovena za 6:4 3. minut - Prlainović pogađa za 4:5 Konačno gol za Srbiju. Prlainović koristi igrača više i smanjuje prednost Amerikanaca. 3. minut - Amerikanci vode 5:3! U prva dva minuta treće četvrtine nije bilo golova, a onda su Amerikanci sa igračem više stigli do 5:3

Druga četvrtina - 3:4:

8. minut - 3:4 - ALEKSIĆ! Drugi gol Aleksića kojim je smanjio zaostatak "delfina" pred odlazak na odmor.

7. minut - 2:4 - HUPER! Kakva serija izabranika Dejana Udovičića. Još jedan gol sa igračem više.

4. minut - 2:3 - DETRAN! Veliki preokret Amerikanaca. Ovaj put daju gol da igračem više.

3. minut - 2:2 - HELOK! Ameri uzvraćaju udarac. Na brzinu dolaze do izjednačenja. Helok je dao gol posle lepe akcije.

3. minut - 2:1 - BOVEN! I Amerikanci su se upisali, snažnim udarcem sa distance.

2. minut - 2:0 - MITROVIĆ! Sjajna asistencija Aleksića i još bolja reakcija Mitrovića pred golom.

1. minut - 1:0 - ALEKSIĆ! Konačno gol! I to sa igračem više...

Prva četvrtina 0:0:

Bilo je dosta šansi na obe strane, a naročito mnogo su ih imali "delfini", koji su i dva puta pogodili okvir gola. Međutim, u prvih osam minuta igre, mreže su mirovale.

19:20 - Meč je konačno počeo!

Početak utakmice između Srbije i SAD kasni jer su se prethodni mečevi "odužili".

"Delfini" su u četvrtfinalu deklasirali Japan 19:10, dok su Amerikanci pobedili Rusiju 8:6.

Srpski vaterpolisti su na poslednjih 11 finalnih turnira Svetske lige trijumfovali devet puta, odnosno četiri puta u poslednje četiri godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zašto su Kinezi pametniji od nas pa igraju u četvrtoj nemačkoj ligi?

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track