NADE ŽITORAĐE DEVETE U SRBIJI: Potomci Topličkog gvozdenog puka oduševili u Arilju
Foto: dobricke.com

RUKOMET ZA DEČAKE ROĐENE 2003. I MLAĐE

NADE ŽITORAĐE DEVETE U SRBIJI: Potomci Topličkog gvozdenog puka oduševili u Arilju

Ostali sportovi -

Na nedavno održanom prvenstvu Srbije za rukometaše u selekciji M14 (dečaci rođeni 2003. i mlađi) ekipa Žitorađe pod vođstvom trenera Miomira Maljevića zauzela je 9. mesto u konkurenciji 16 timova.

Podsećanja radi, rukometaši iz ove varoši su plasman na državno prvenstvo izborili pobedama u kvalifikacijama protiv ekipa Vranja i Štrpca koje su pobedili sa sedam, odnosno šest golova razlike.

Ovaj rezultat je još samo jedan od pokazatelja da je Žitorađa na pravom putu što se tiče rada sa mlađim selekcijama i da rukometu u Žitorađi predstoji svetla budućnost.

Inače, ovaj plasman nije realno merilo snage ekipe Žitorađe, jer su prvog dana turnira, zbog odsustva igrača koji su bili na školskoj ekskurziji morali da bez borbe predaju meč domaćinima iz Arilja, što je kasnije u mnogome odredilo dalji plasman Žitorađana na ovom turniru.

Miomir Maljević, strateg momaka iz Žitorađe je za naš portal rekao:

– Velika je šteta po pitanju ukupnog plasmana naše ekipe, sistem takmičenja je takav i mi smo morali da predamo meč Arilju zbog odsustva naših dečaka koji su bili na ekskurziji. Već sutradan naša ekipa je krenula u 5 ujutru za Arilje i tamo stigla 15 minuta pre početka utakmice sa Studentskim gradom. Od posledica umora smo promašili oko 5-6 kontri i 3 sedmerca, ali lavovskom borbom mojih pulena smo tesno izgubili utakmicu. Već tada se od rukometnih stručnjaka na tribinama hale u Arilju moglo čuti da Žitorađa igra najbrži i najsavremeniji rukomet na turniru. – priča Miomir Maljević.

Posle početnog poraza momci iz Žitorađe se konsoliduju i kreću da pokazuju zašto su otišli na prvenstvo, prvo pobeđuju ekipu Mladenovca sa 5 golova razlike, zatim pada RK Beograd sa 7 i na kraju se sa nestrpljenjem očekivao derbi sa Partizanom.

– Posle dve pobede, kao šlag na torti čekali smo derbi meč sa Partizanom. U toj utakmici smo demonstrirali savremen rukomet, pun kontri i eksplozivne tranzicije. Zbog granitne odbrane koju smo igrali u tom meču, sa tribina smo dobili nadimak ”toplički gvozdeni puk”. Ekipa je delovala kao jedan, odigrala bez greške i mogu da kažem da konačan plasman moje ekipe nije pravo merilo kvaliteta, i siguran sam da smo mogli mnogo više – objašnjava Maljević, i dodaje:

- Ne bih izdvajao pojedince jer je svaki igrač na turniru herojski odradio svoj posao. Pokazali smo da Žitorađa ima kvalitetan rad sa mlađim selekcijama na nivou Srbije.

Rezultati koji iz dana u dan stižu iz rukometnih klubova u Žitorađi su samo još jedna od garancija da će se još dugo pričati o malom mestu koje igra veliki rukomet. Inače na prošlom prvenstvu Žitorađa je savladala Šamot i Metaloplastiku. A mi dodajemo još jedan podatak koji govori o snazi ovih rezultata. Žitorađa prema popisu iz 2011. godine ima 3370 stanovnika (zbog izražene migracije u prethodnim godinama sada je broj sigurno manji) dok ekipe koje su pobedili na ovom i prošlom prvenstu po broju stanovnika veći od 10 do čak 100 puta od Žitorađe.

– Pobedili smo naše velike sportske prijatelje ekipu Partizana koja nam je nekoliko puta gostovala u Žitorađi, a sada sa nestrpljenjem očekujemo mečeve sa Vojvodinom i Crvenom Zvezdom jer sam siguran da imamo i protiv njih šta da pokažemo – kaže Maljević.

foto: Facebook

Odličan motivator koji zna da tempira formu i izvuče maksimum iz igrača na svakoj poziciji. Paja Maljević, kako ga zovu, pater familius "gvozdenog" rukometa u Žitoradji.

Potomci Topličkog gvozdenog puka prikazali su najatraktivniju u Arilju, a trener Partizana oduševljen je igrom pojedinaca iz Žitorađe

(dobricke.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track