SUZE RADOSNICE MLADE NIŠLIJKE: Staša Gejo osvojila bronzanu medalju na SP u sportskom penjanju
Foto: privatna arhiva

ISPUNILA SAN

SUZE RADOSNICE MLADE NIŠLIJKE: Staša Gejo osvojila bronzanu medalju na SP u sportskom penjanju

Ostali sportovi -

Zahvaljujući mladoj, neizmerno harizmatičnoj Staši Gejo, Srbija je dospela na svetsku mapu sportskog penjanja.

Talentovana Nišlijka osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Insbruku. Dugo je sanjala o medalji na svetskom prvenstvu za seniore, a kada je shvatila da je u Insbruku ušla u finale, kaže da su tekle krokodilske suze radosnice koje nije mogla da zadrži.

-U finalu sam se vatreno borila za postolje i jako sam ponosna. Trud se isplatio, strategija je uspela, a sada gradimo novu za sledeću sezonu. Iako sam dosta napredovala u druge dve discipline i završila na sedmom mestu u kombinaciji, koje je prema nezvaničnom kriterijumu dovoljno za kvalifikacije za OI, sigurna sam da ću sledeće godine ostvariti još veći napredak.

Staša ističe da je ova medalja sasvim sigurno najsjajnija do sada, ali da ne treba zaboraviti na evropsko zlato od prošle godine.

-Svaki sjaj medalje i podijuma je oličenje sati i sati provedenih u analizama, planiranju treninga i odmora, izvođenju specifičnih i opštih vežbi, nebrojenih pokušaja u raznovrsnim penjačkim zadacima. Dosta znoja, udahnute prašine sala za trening i potrage za napretkom. Proces pripreme nije jednostavan. Treba savršeno uskladiti ciljeve treninga sa vremenom koje je na raspolaganju i sa telom, koje nije neizdašni izvor energije. Motivacija mora da bude prisutna svakog momenta – da podigne um i telo kada je izvođenje na treningu nezadovoljavajuće, ali i da „spusti loptu“ ako treba uštedeti energiju za sutradan. Ukoliko je plan bio dobar i njegovo ostvarenje zadovoljavajuće, uz kombinaciju sa verom i odlučnošću, rezultat će doći.

foto: privatna arhiva

Sportsko penjanje će se pojaviti na Olimpijskim igrama u Tokiju, a Staša kaže da je to njen primarni cilj u budućnosti.

-Olimpizam je bio san mnogih penjača i otvaranje kapije ka OI u Tokiju je bio za sve nas stvaranje novog nadahnuća za treninge, za nastupe na takmičenju, ali i generalno za način života. Pripreme su postale drugačije, kompleksnije, ali su nam pomogle da naučimo nove veštine suočavanja sa penjačkim problemima.Naši životi su se potpuno preusmerili ka ostvarenju tog cilja, a ovaj rezultat dokazuje da smo na dobrom putu. Sama pomisao na odlazak na Olimpijadu mi stvara leptiriće u stomak.

Staša ističe da je porodica njena najveća podrška i njena reprezentacija od malih nogu.

-Otac Slobodan, majka Vesna i ja smo zajedno proputovali pola sveta kroz penjačka takmičenja. Ovakav tim dokazano dobro funkcioniše i jedni bez drugih ne bismo bili u stanju da prebrodimo sve prepreke. Zajedno stvaramo pozitivan takmičarski duh koji je neophodan za kvalitetno penjanje na svetskom nivou.

Ljudi u Srbiji ne poznaju dovoljno sportsko penjanje, ali mlada Nišlijka ističe da se Sve više njih upoznaje sa ovim sportom preko naših medija, a od petka se sigurno proširila reč o ovom sportu. –

-Drago mi je što smo imali priliku da približimo penjanje sugrađanima preko TV prenosa ovog prvenstva. Nadam se da će to uticati i na mlađe generacije, da ih podstakne da krenu da se bave penjanjem, jer je sport izuzetan u pogledu pravilnog i uravnoteženog razvoja dece i mladih.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track