PA KAKO JE ONDA ŠAMPION? Trener otkrio Kobajašijevu tajnu: Pušta muziku po klubovima i voli sportske automobile
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

NEverovatni Ski skakač

PA KAKO JE ONDA ŠAMPION? Trener otkrio Kobajašijevu tajnu: Pušta muziku po klubovima i voli sportske automobile

Ostali sportovi -

Imamo novog cara, i to japanskog! Ski-skakač iz Zemlje izlazećeg sunca Rjoju Kobajaši ima samo 22 godine, a već je ušao u istoriju. A da se samo on pita, verovatno ne bi doleteo do tih visina.

Rjoju je na novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice kompletirao grend slem, odnosno trijumfovao je na sva četiri takmičenja, i tako postao treći čovek kome je to pošlo za rukom. Pre njega takvu dominaciju ostvarili su Nemac Sven Hanavald (2002) i Čeh Kamil Štoh (2018).

Međutim, Kobajašiju skokovi dugo nisu bili proritet u životu. Naime, više od ovog sporta voli da kao di-džej pušta muziku po klubovima i da vozi sportske automobile. Rjoju je bio samo nedokazani talenat sve dok ga nije preuzeo finski trener Jane Vatainen. Muštrao ga je sve dok nije izrastao u vrhunskog takmičara.

- Nije baš najmarljiviji kada je trening u pitanju. Kad je shvatio da u skokovima moraš da se potrudi malo više nego kad stisne gas na svom "poršeu", postao je dobar. Maltretirao sam ga treninzima, tražio sve više i on to nije voleo. Uživao je u životu, šta god da je radio drugo, a i danas ima taj nevaljali osmeh - priznao je Vatainen.

foto: AP

Japan ima veoma dugu tradiciju u ski-skokovima, a morali su da sačekaju Rjojua da bi dobili prvog takmičara koji je trijumfovao na sve četiri skakaonice novogodišnje turneje. - Neverovatna je moja sreća - rekao je Kobajaši, koji je posle skoka druge serije nervozno očekivao rezultat sa semafora: - Dao sam sve što sam imao, preostalo mi je samo da čekam. Znao sam da je skok bio izvanredan.

Inače u porodici Kobajaši sva četiri brata se bave ski skokovima, ali je Rjoju najuspešniji.

Kurir sport/Predrag Gajić, foto: EPA/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track