NAPAD NA ZVEZDINE VATERPOLISTE JE ZLOČIN IZ MRŽNJE, A NE HULIGANIZAM! Linta: Činjenice jasno govore da se radi o nacionalnoj netrpeljivosti!
Foto: Printscreen

užas u splitu

NAPAD NA ZVEZDINE VATERPOLISTE JE ZLOČIN IZ MRŽNJE, A NE HULIGANIZAM! Linta: Činjenice jasno govore da se radi o nacionalnoj netrpeljivosti!

Ostali sportovi -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da brutalni fizički napad na trojicu vaterpolista Crvene Zvezde u Splitu predstavlja zločin iz mržnje a ne huliganstvo, kako su ocenili hrvatski zvaničnici.

"Žalosno je da hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović piše neistinu da se radi o huliganstvu i da su građani Splita stali u odbranu ideala sporta. Sve činjenice jasno govore da se radi o nacionalnoj netrpeljivosti i mržnji.

Vaterpoliste Crvene zvezde fizički su napali sledbenici ustaša samo iz razloga jer su na sebi imali majice i trenerke sa obeležjima kluba iz Srbije i jer su napadači smatrali da su Srbi", naveo je Linta u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, "navedeni događaj samo je jedan od mnogih događaja širom Hrvatske koji uključuju etničku netrpeljivost, slavljenje ustaša i genocidne NDH, upotrebu ustaških simbola i pozdrava, negiranje ili umanjivanje srpskih žrtava, uvrede, prijetnje, fizičke napade i govore mržnje usmjerene protiv Srba i svega što je srpsko".

Linta, koji je i predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe iz regiona, optužio je "vlast u Hrvatskoj da ne samo da ne čini ništa da suzbije brojne proustaške manifestacije već svojim postupcima radi na rehabilitaciji ustaša i NDH".

"Aktelna vlast u Hrvatskoj, kao ni prethodne, ne preduzima konkretne aktivnosti da se pronađu nalogodavci i počinioci brojnih govora mržnje i nasilja prema Srbima i oštro kazne u skladu sa odredbama Krivičnog zakona", naveo je Linta.

On je takođe pozvao Evropsku komisiju da preduzme konketne mere protiv Hrvatske, članice Evropske unije, jer krši temeljne evropske vrednosti, ljudska prava, antifašizam i vladavinu prava.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track