PROŠLI SMO PAKAO! MOM SINU SU LEKARI JEDVA SPASLI BUBREG, A SADA JE TREĆI U EVROPI! Otac Strahinje Jovančevića za Kurir: Rekao sam tada sebi, da ne mora ni da se bavi sportom, jer je život najvažniji...
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

ovo niste znali o srpskom heroju

PROŠLI SMO PAKAO! MOM SINU SU LEKARI JEDVA SPASLI BUBREG, A SADA JE TREĆI U EVROPI! Otac Strahinje Jovančevića za Kurir: Rekao sam tada sebi, da ne mora ni da se bavi sportom, jer je život najvažniji...

Ostali sportovi -

Svi smo se molili za Strahinju, pa i po cenu da napusti sport, samo da ostane živ. Obilazili smo klinike, išli čak i u inostranstvo, na kraju se sve dobro završilo, otkrio je u ispovesti za Kurir otac mladog atletičara

Strahinja Jovančević dosanjao je svoj dečački sin, tako što je stigao do bronzane medalje na EP u Škotskoj u atletici. Momak iz Zemuna priredio je lepo iznenađenje srpskoj javnosti, a njegov otac Milorad, i sam nekada uspešan atletičar, za Kurir otkriva sa kakvim je sve izazovima morao da se nosi Strahinja da bi stigao do pobedničkog postolja na velikom takmičenju.

Milorad Jovančević trenira svog sina od detinjstva. Zajedno su prošli mnogo toga. Koliko je uspeh Strahinje Jovančevića na EP u Glazgovu veliki, možda najbolje pokazuje očeva ispovest, jer do pre samo dve godine mladi atletičar bio vrlo blizu da kaže zbogom sportu.

foto: Privatna Arhiva

- Imao je Strahinja jednu tešku epizodu, kada je morao da operiše bubreg. Otišao je na redovni pregled i savesni lekar je tu otkrio promene na bubregu. Drastična veličina jednog u odnosu na drugi bubreg, 75 na 25. To smo saznali u maju 2017. i cela porodica je bila u haosu, supruga koja je lekar, Strahinjin brat, ja - počeo je priču Milorad Jovančević i nastavio:

- Rekao sam tada sebi, da ne mora ni da se bavi sportom, jer je život najvažniji. Obilazili smo klinike, išli čak i u inostranstvo. Na kraju smo opet došli kući do jednog sjajnog lekara Đorđevića na Institutu za majku i dete. I on je operisao Strahinju 28. septembra. Dogodilo mu se da se prekine krvni sud, umota se ureter i došlo je do smanjenja protoka i funkcije bubrega. To je bila dijagnoza. Profesor je obavio komplikovanu, ali uspešnu operaciju koja je trajala dva sata.

foto: EPA/ROBERT PERRY

Potom je usedila rehabilitacija, a Strahinja je želeo da se vrati atletici. - Posle toga su usledila tri meseca pauze. Mislio sam da je Strahinja izgubljen za atletiku, jer je totalno atrofirao.

Milorad opisuje kako je Strahinja počeo da trenirati atletiku. - Pošto sam bio reprezentativac u skoku udalj i član čuvene generacije Aleksandra Marinkovića, bilo je normalno da Strahinja bude uz mene od malih nogu. Međutim, voleo je fudbal, pa je paralelno sa atletikom trenirao i fudbal.

foto: Privatna Arhiva

Ipak, saveti oca usmerili su Strahinju ka atletici. - Uvek sam insistirao na školi, jer ne znate šta može da se desi. Da li će biti povreda... Prošao sam sve to. Morao je da se odluči, da li vanredno, ili redovno školovanje. Strahinja je izabrao i sada je pri kraju da završi Ekonomski fakultet. Ostala su mu još četiri ispita.

Strahinja Jovančević ima velike ambicije u naredne dve godine. - U septembru 2019. imamo Svetsko prvenstvo u Dohi. To nam je sada sledeći cilj. Norma je izuzetno visoka, iznosi 8,17 metara. Zaista se nadam da možemo otići i na Olimpijske igre 2020. godine - zaključio je Milorad Jovančević.

Karakter

Najbolji kad je najteže

Milorad Jovančević ukazuje na jednu bitnu stvar u Strahinjinom karakteru: - Strahinja je neverovatan tip. On najbolje skače u petoj ili šestoj seriji. Uvek eksplodira pred kraj, tako je bilo i na Balkanijadi u Rumuniji 2016. Tako je bilo i na EP u Glazgovu, kada je probio granicu i stigao do bronze. To je njegov karakter i stvarno sam ponosan.

Ekonomski fakultet

Čokoladica i banana pre treninga

Milorad Jovančević otkriva kako je trenirati svoje dete. - Ima i mana i vrlina. Kad mu kažem da obuče majicu, a on neće... (smeh) Znate, kako to ide sa decom. Dok je studirao svakog dana sam ga čekao ispred Ekonomskog fakulteta, sa čokoladicom i bananom, jer ne smete opteretiti želudac pred treninge. I to je trajalo jedno pet godina.

Pomoć Obradovića

Ivana donosi pozitivu

Posle operacije Strahinja je bio rešen da napravi rezultat. - Od jesenas smo krenuli ponovo. Sve se skockalo, u naš tim smo uključili Gorana Obradovića i on nam je mnogo pomogao savetima. Naravno, i Ivana. Dovoljno je da se ona pojavi i eto, odmah pozitivne energije - priča Milorad.

Dualno obrazovanje

Popravlja automobil s bratom

Pored obrazovanja Milorad Jovančević kaže da njegova deca moraju bitii dobri domaćini: - Vidim, dosta se priča o dualnom obrazovanju u Srbiji. Mogu vam reći da sam ja to proveo odavno u svojoj porodici. Moji momci sve znaju da poprave. Od kućnih aparata, do automobila, računara... Kako Strahinja, tako i godinu dana mlađi Aleksa, koji studira mašinstvo i trenira atletiku.

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir/A. Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track