LUISOV NOVI REKORD: Hamilton šesti put trijumfovao u Silverstonu (VIDEO)
Foto: AP

80. POBEDA U KARIJERI

LUISOV NOVI REKORD: Hamilton šesti put trijumfovao u Silverstonu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas rekordni šesti put u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije.

Hamilton je ostvario 80. pobedu u karijeri, a sedmu u sezoni. On je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke, što je bio i rekord staze. Trku je završio za sat, 21 minut, 08,452 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je njegov timski kolega Valteri Botas sa zaostatkom od 24,928 sekundi, dok je treći bio vozač Ferarija Šarl Lekler sa 30,117 sekundi zaostatka.

Četvrto i peto mesto osvojili su vozači Red Bula Pjer Gasli i Maks Verstapen.

Vozač Meklarena Karlos Sainc osvojio je šesto mesto, sedmi je bio Danijel Rikardo iz Renoa, a osmo mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz ekipe Alfa Romeo. Vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat zauzeo je deveto, a Niko Hulkenberg iz Renoa 10. mesto.

Botas je dobro krenuo sa pol pozicije, odbranio se od napada Hamiltona i sačuvao prvo mesto. Treće i četvrto mesto zadržali su Lekler i Verstapen, a dobro je startovao i Fetel, koji je obišao Gaslija za peto mesto.

Hamilton je u četvrtom krugu pokušao da obidje timskog kolegu, ali se Finac dobro odbranio. Verstapen se primakao Lekleru i pritiskao ga je, a Mercedesi su jedan za drugim vozili najbrže krugove na stazi i pravili razliku u odnosu na konkurente.

U 11. krugu Verstapen je ponovo napao Leklera, ali se vozač Ferarija odbranio. Njihovu borbu iskoristio je Fetel i primakao se Verstapenu na 0,8 sekundi, ali je najveću korist iz svega izvukao Gasli, koji je obišao četvorostrukog svetskog prvaka i preuzeo peto mesto.

Gasli je u 13. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao 10. Krug kasnije zajedno u boks otišli su Lekler i Verstapen, u Ferariju su bili nešto sporiji, dvojica vozača su išli točak uz točak na izlasku iz boksa, Lekler je morao da popusti pa je Verstapen izašao ispred njega. Odmah po izlasku na stazu Lekler je obišao Verstapena i preuzeo četvrto mesto, iza Fetela.

U 17. krugu na zamenu guma otišao je vodeći Botas i na stazu se vratio kao treći, a Hamilton je krug kasnije postavio novi rekord staze (1:30,236). Borbu su nastavili Lekler i Verstapen, koji je stalno pokušavao da obidje Ferari, ali je vozač crvenog bolida ponovo bio uspešniji.

U 20. krugu sa staze je izleteo vozač Alfa Romea Antonio Djovinaci, pa je izašlo vozilo bezbednosti. To je iskoristio Hamilton, otišao je na zamenu guma i vratio se na prvo mesto. Taodje, na zamenu je otišao i Fetel i vratio se na treće mesto, dok se Verstapen po izlasku iz boksa vratio kao šesti. Gasli je izašao kao četvrti.

Lekler je tek krug kasnije otišao u boks i vratio se iza Verstapena, na šesto mesto, a zatim je pitao svoju ekipu kako je izgubio poziciju. Od vodećih na zamenu guma za vreme "sejfti kara" nije otišao samo Botas.

Trka je nastavljena u 24. krugu, Hamilton je poveo ispred Botasa, Fetela i Gaslija. Dobro je vozio i Rikardo iz Renoa i preuzeo deveto mesto. Ponovo je na stazi vidjen duel Leklera i Verstapena, a vozač Red Bula preuzeo je peto mesto. Nešto kasnije njih dvojica su ponovo bili u žestokom duelu, došlo je do kontakta, ali je uspešniji bio Verstapen i sačuvao poziciju.

Lekler je zatim putem radija pitao ekipu da li je na njegovom bolidu nešto slomljeno posle tog duela, a odgovorili su mu da je sve u redu. Verstapen je ubrzo obišao i Gaslija i preuzeo četvrto mesto.

U međuvremenu, vozači Mercedesa su naizmenično postavljali rekorde staze i čuvali prva dva mesta.

Lekler je u 36. krugu obišao Gaslija za peto mesto, a veliki incident dogodio se krug kasnije. Verstapen je odlično obišao Fetela, koji ga je ubrzo udario otpozadi, obojica su se okrenuli i izleteli sa staze. Oni su nastavili trku, Verstapen je bio peti, a Fetel se odvezao do boksa, zamenjene su gume i prednje krilo i na stazu se vratio kao poslednji, 17. On je zbog tog incidenta dobio kaznu od 10 sekundi.

Mercedes je u 45. krugu pozvao Hamiltona na zamenu guma, ali je svetski prvak ostao na stazi. Umesto njega u boks je ipak pozvan Botas, koji se na stazu vratio kao drugi, ispred Leklera.

Do kraja trke najzanimljivija je bila poruka boksu Ferarija i pitanje Leklera: "Gde se nalazi Hamilton".

Naredna trka u šampionatu vozi se 28. jula za Veliku nagradu Nemačke.

(Beta, Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track