Olimpijci poste posle Ramazana

Razumna odluka

Olimpijci poste posle Ramazana

Ostali sportovi -
Srpski sportisti islamske vere neće morati da se pridržavaju ramazanskog posta, ali će postiti kad završe sa obavezama na OI

Niko im neće zameriti.Srpski sportisti muslimanske veroispovesti Asmir Kolašinac, Alem Toskić i drugi neće morati da se pridržavaju pravila ramazanskog posta. Jedan od najvećih praznika među muslimanima počeo je juče, a vernici poste od izlaska pa do zalaska sunca.Za vrhunske sportiste to je gotovo neizvodljivo, a kako su pred našim takmičarima Olimpijske igre, nekako je logično da budu pošteđeni pravila o jelu i piću. Šef kabineta Rijaseta Islamske zajednice Srbije Jakub Leković objasnio je za Kurir najosnovnija pravila velikog praznika.- Što se tiče posta, oslobođeni su svi oni koji u okviru islamskih propisa nisu u stanju da poste, kao na primer bolesnici, trudnice, dojilje, putnici namernici, oni koji su na odsluženju vojnog roka, koji su na izdržavanju zatvorske kazne i radnici koji se bave teškim fizičkim poslovima. Svi oni bolesnici čijoj bolesti nema leka i koji se ne nadaju skorom ozdravljenju mogu post zameniti sidijom (otkupom) tako što će nahraniti po jednog siromaha za svaki dan posta - rekao nam je Leković i dodao:- Što se sportista tiče, oni za vreme takmičenja mogu odložiti svoj post nakon meseca Ramazana, pa će nadoknaditi svaki dan koji nisu postili po jednim danom posta.

Alem Toskić biće deo rukometnog tima u Londonu
Alem Toskić biće deo rukometnog tima u Londonu

Rifat Zilkić: Dug je danRifat Zilkić, trener atletičarke Amele Terzić, kaže da nije realno očekivati da se sportisti pridržavaju ramazanskog posta.- U principu, vrhunski sportisti ne bi trebalo da poste jer im je opravdano. Oni su u punom treningu i ne može se očekivati da izdrže napore. Dug je dan - rekao je za Kurir Zilkić, koga smo pronašli u Istanbulu, gde ga sa Terzićevom danas očekuje početak Balkanskog prvenstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track