Hrvati: Srbiji pripadaju sve medalje SFRJ
Foto: KURIR

Hrvati priznali

Hrvati: Srbiji pripadaju sve medalje SFRJ

Ostali sportovi -
Sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati", rekao je predesednik Hrvatskog olimpijskog odbora .

Predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izjavio je Jutarnjem listu da je Srbija, prema Statutu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), naslednica svih nastupa i medalja koje je Jugoslavija osvajala na Olimpijskim igrama od 1920. do 1988. godine.

"Mi tu ništa ne možemo napraviti. To je odlučeno 1992. godine. Sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati", rekao je Mateša.

On je izjavio da olimpijske medalje nisu predmet sukcesije bivših republika SFRJ. "Za nas su hrvatski osvajači medalja u dresu Jugoslavije hrvatski olimpijci, ali formalno-pravno HOO ne može sebi pribrojiti te medalje", rekao je Mateša.

Zbog toga uz imena osvajača olimpijskih trofeja - kajakaša Matije Ljubeka, plivačice Đurđice Bjedov, boksera Mate Parlova, atletičara Franje Mihalića, košarkaša Kreše Ćosića i brojnih drugih hrvatskih sportista, piše "Srbija", navodi Jutarnji list. Dodaje se da su hrvatski sportisti u pojedinačnoj konkurenciji osvojili 14 olimpijskih medalja, a kao članovi ekipnih sportova 27. Kraljevina Jugoslavija je na tri Olimpijade osvojila osam medalja, ali sve su dobili slovenački gimnastičari. Na Zimskim olimpijskim igrama su slovenački sportisti osvojili sve četiri medalje za SFRJ, navodi Jutarnji list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track