PLIVAO JE MEĐU ALIGATORIMA I PIRANAMA! INDIJANCI SU GA POGODILI STRELOM, A U KINI JE SVAKI DAN MENJAO KRV: Martinu se svet klanja! Ono što je on postigao niko na svetu nije! A planira i da prepliva oko sveta! VIDEO
Foto: Printskrin

Nema mu ravnog

PLIVAO JE MEĐU ALIGATORIMA I PIRANAMA! INDIJANCI SU GA POGODILI STRELOM, A U KINI JE SVAKI DAN MENJAO KRV: Martinu se svet klanja! Ono što je on postigao niko na svetu nije! A planira i da prepliva oko sveta! VIDEO

Ostali sportovi -

Slovenac Martin Strel vlasnik je nekoliko Ginisovih rekorda u daljinskom plivanju. Jedini je plivač na svetu koji je preplivao ceo tok najvećih svetskih reka, a sada planira nešto epohalno!

- Planiram da plivam oko sveta - rekao je Martin.

Sklonost ka plivanju na daljinu je pokazao još kao mali, bio je prvak Jugoslavije već sa 16 godina, pa je uz pomož čuvenog Veljka Rogošića ušao među profesionalce. A vodu i reku je zavoleo jer je bežao od oca nasilnika.

- Imao sam problema s tatom. U to vreme puno je pio i kada bi došao uveče kući bio je poput životinje i često me tukao. Počeo sam da bežim od njega kada sam video da dolazi kući. I obično bih skočio u obližnju reku jer nikad tu nije mogao da me uhvati. U vodi mi je bio spas, u vodi sam uvek bio najsrećniji – priča Strel.

Na pitanje, koja je reka najzahtevnija, Strel nema dilemu.

- Najopasnija je ipak Amazon. U reci ima puno opasnih životinja, brojnih parazita. Ima i Indijanaca kojima je svaki belac neprijatelj, a ima i gusara. Tokom plivanja po Amazonu dobio sam upalu bubrega, sunčanicu, encefalitis i ozbiljne srčane smetnje, ali nisam odustao dok nisam došao do cilja, do grada Belema. Posle sam se oporavljao oko pola godine. Opasna je bila i Jangce s puno virova. Kada sam tamo plivao, u jednom trenutku pomislio sam da je to moj kraj, da ću tu umreti. Srećom, izdržao sam. Kada sam plivao Misisipijem, pogodila me strela, plivao sam među aligatorima koji su bili prilično veliki. Da je neki aligator krenuo na mene, ubili bi ga vojnici koji su leteli helikopterom iznad mene. Nikad nisam znao za strah. Postojala je samo misao – ili ću preplivati ili umreti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track