OK SRBIJE REDOVNO NA VEZI SA MOK: Nema otkazivanja olimpijskih igara (FOTO)
Foto: AP / Jae C. Hong

Tokio 2020.

OK SRBIJE REDOVNO NA VEZI SA MOK: Nema otkazivanja olimpijskih igara (FOTO)

Ostali sportovi -

Samo bez panike! Krovna organizacija srpskog sporta sprema se za učešće na Igrama u Tokiju i budno prati situaciju u vezi sa koronavirusom.

Povodom sve češćih informacija i priča o mogućem odlaganju Olimpijskih igara u Tokiju, pitali smo čelnike Olimpijskog komiteta Srbije da li prate dešavanja u vezi sa koronavirusom, jesu li u kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i jesu li spremni za svaki mogući scenario.

- Olimpijski komitet Srbiji u svakodnevnoj je komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i kontinuirano prati dešavanja na svetskom nivou - kažu iz OKS.

Zanima nas i šta će se desiti ukoliko Igre ipak budu pomerene, odnosno hoće li ostvarene norme za OI biti važeće i ukoliko neće, kako će se sprovoditi kvalifikacije.

foto: AP / Thanassis Stavrakis

- Jedini koji bi mogao doneti odluku o otkazivanju Olimpijskih igara jeste Međunarodni olimpijski komitet. U ovom trenutku, prema informacijama kojima raspolažemo, otkazivanje Olimpijskih igara nije na agendi Međunarodnog olimpijskog komiteta - kažu iz OKS, u kom se uveliko radi na organizaciji putovanja i boravka naših sportista tokom Igara u Tokiju:

foto: Profimedia

- Olimpijski komitet Srbije priveo je kraju sve logističke pripreme kada su u pitanju put i boravak naših sportista u Tokiju, kao i drugih 205 nacionalnih olimpijskih komiteta, koji rade na pripremama svih neophodnih uslova za nastup svojih timova na Olimpijskim igrama. U skladu s trenutnim okolnostima i informacijama kojima raspolažemo od Međunarodnog olimpijskog komiteta, ne razmatramo otkazivanje nastupa na Olimpijskim igrama. Do Olimpijskih igara je ostalo dovoljno vremena da se, u skladu sa dešavanjima u narednim nedeljama i mesecima, u saradnji sa MOK i nadležnim državnim organima, donese odluka koja je najbolja po bezbednost i zdravlje naših sportista.

Skromna ceremonija

UPALJEN OLIMPIJSKI PLAMEN BEZ POSMATRAČA

foto: Profimedia

Pred svake Olimpijske igre jedan od važnijih i atraktivnijih događaja je paljenje olimpijskog plamena. Ovog puta sve je odrađeno na skromnoj ceremoniji, bez posmatrača, pa je olimpijski plamen krenuo kroz Grčku. Naredne sedmice će biti prosleđen zvaničnicima u Tokiju.

Pratimo procene nadležnih

SAČUVATI ZDRAVLJE I BEZBEDNOST

Kada se radi o domaćim takmičenjima, odnosno gorućem pitanju treba li ih otkazivati ili ne, iz Olimpijskog komiteta Srbije kažu da će poštovati svaku odluku nadležnih službi.

- U situacijama kao što je ova, najvažnije je sačuvati zdravlje i bezbednost i sportista, ali i svih drugih građana. U tom smislu, ukoliko su procene nadležnih institucija takve da je potrebno odložiti sportske događaje, Olimpijski komitet Srbije takve odluke u potpunosti podržava.

(Kurir.rs / Foto:AP / Jae C. Hong)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track