DETE, NE ZNAŠ TI KOLIKO JA VOLIM RADNIČKI: Batu Živojinovića smo obožavali kao Šugera, a ovo je manje poznat deo o njemu
Foto: SD Radnički, Dragana Udovičić

veliki jubilej

DETE, NE ZNAŠ TI KOLIKO JA VOLIM RADNIČKI: Batu Živojinovića smo obožavali kao Šugera, a ovo je manje poznat deo o njemu

Ostali sportovi -

Sportsko društvo Radnički danas proslavlja stoti rođendan i ulazi u drugi vek istorije pune uspeha, pobeda, trofeja, ali i ljudi koji su je obeležili. Na terenu i van njega.

Malo je oni koji znaju da je veliki prijatelj kluba sa beogradsog Crvenog krsta bio proslavljeni glumac Velimir Bata Živojinović. Nije mali broj Batinih filmova u kojima se pojavljuje dvorana Sportskog društva iz Ulice Vojvode Šupljikca, a u jednom od njih on je igrao lik čoveka koji je obeležio istoriju tog bokserskog kluba.

Šuger sa taksi stanice Slavujev venac iz filma Halo taksi, bivši bokser je nastao po liku Šugera Stankovića, jednog od najboljih boksera u istoriji Radničkog.Inače i sam Živojinović se u mladosti u Radničkom bavio boksom, kao i Dragan Nikolić.

foto: SD Radnički

Kao dokaz ljubavi koju je Bata gajio prema Krstašima, evo i priče bivšeg košarkaša Radničkog Miroljuba Damnjanovića:

- Bata je značio nama, otprilike, kao Gari Kuper i Džon Vejn zajedno za Ameriku. Govorim za nas, ne pominjem Istočnu Aziju. Godina 1969. Sredina jeseni. Mi završili prvu ”drugu” ligu u životu i slavimo povratak u Prvu saveznu. Klinci – nismo ni svesni šta smo uradili, koliki je to uspeh i kakva nas budućnost čeka. U onom bunkeru od kluba, na stadionu Radničkog, skučenom ali najlepšem na svetu, dele nam satove sa posvetom. Nivada satovi sa imenom svakog igrača. Ma ne postoji nikakav Rolan Garos da je uzbudljiviji od tog momenta!

Treninzi u punom jeku, Prva liga počinje za sedam dana. I onda “kumovi” iz uprave kluba uzmu sat od jednog našeg saigrača koji je celu Drugu ligu sa nama iskrvario, od Bate Urdarevića, i daju ga nekom “kumu” koji se ekipi pridružio dva kola pre kraja lige! Prošlo je to neopaženo, u onoj euforiji prenebegli smo čak i da je Srećko Jarić, veliki Srećko, zbog toga odbio da uzme sat sa svojim imenom. To nikog nije potreslo. i onda 40 godina kasnije ja sam svoj sat nivadu, sve sa mojim imenom poklonio prijatelju Bati Urdareviću. Sve zbog moje sramote, i iz poštovanja prema njemu i Srećku. I da se malo otrgnemo od konstantinovićevštine.

E, sad, te satove je uzeo od sponzora umesto nekog honorara, i poklonio Radničkom – Velimir Bata Živojinović. Mnogo kasnije, 2005. sam ga lično zvao da uveliča proslavu 85. godina Radničkog. Nije došao, i nije ni objasnio zašto ali, mi je rekao, doslovce: “Dete, ne znaš ti koliko ja volim Radnički!” Uhvatio me pritom rukom oko glave i otćutao sekunde. Beše mi deplasirano da sad njemu kažem koliko i ja volim tu istu natprirodnu pojavu, rekao je Damnjanović.

Kurir sport / Koš magazin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track