PROFESOR JE BIO NAJJAČI JUGOSLOVEN: Imao je mišiće veće od Švarcenegera! Diplomirao je istoriju i govorio 7 jezika VIDEO
Foto: Printskrin

Kakva snaga

PROFESOR JE BIO NAJJAČI JUGOSLOVEN: Imao je mišiće veće od Švarcenegera! Diplomirao je istoriju i govorio 7 jezika VIDEO

Ostali sportovi -

Za mnoge dileme nema, Naser el Sonbati je bio zvanično najjači Jugosloven.

"Profesor" ili "Veliki Naser", kako su ga zvali, više od tri decenije se takmičio u bodibildingu i osvojio sva najveća priznanja osim jednog - titulu Mistera Olimpije, koja mu je oteta od strane sudija.

Bodibildingom je počeo da se bavi 1983. godine. Sin Egipćanina i Srpkinje, iako rođen u Nemačkoj, borio se pod zastavom Jugoslavije, čak i u vreme sankcija.

Najveća nepravda u karijeri nanesena mu je 1997. godine, kad je nazasluženo završio na drugom mestu, iza šampiona iz Engleske Dorijana Jejtsa, nad kojim je dominirao u svakoj mišićnoj grupi i nastupu, osim u donjem delu leđa. Iako je ceo svet znao da je Naser šampion, sudije nisu mislile tako. Razočaran ovakvom odlukom posle 16 godina takmičenja, rešio je da se penzioniše. Zbog glasnog izražavanja nezadovoljstva postao je persona non grata u svetu bodibildinga, a mnogi smatraju da je upravo činjenica da se bori za Jugoslaviju smetala mnogima.

U toku 16 godina profesionalnog bavljenja bodibildingom, Naser je bio na podijumu u 33 od 66 takmičenja na kojima je učestvovao. Deset puta je učestvovao u finalima na takmičenju Mister Olimpija. Dizao je iz benča 150 kilograma, i to u periodu godine kada nije bilo zvaničnih takmičenja.

Naser je bio jedan od retkih koji se usudio da kritikuje i najveću legendu bodibildinga - Arnolda Švarcenegera.

"Nisam imao idola. Nisam želeo da izgledam kao Arnold. On je imao slabe noge, spištena ramena i ogroman struk. Ja sam analitična osoba. Odmah vam kažem koje su vam mane. Moj "prekidač" je bio kad su me u teretani upitali da li se takmičim. Nisam se takmičio tada, ali rešio sam da vidim kako mogu da se nosim sa onima koji pokazuju svoje telo na takmičenjima."

Za Švarcenegera je zatim rekao da on nije osoba na koju bi se ugledao.

"On je bio neko ko je postigao fantastične uspehe, ali ja sam bio na Univerzitetu toliko godina, i ja sam kao osoba mnogo više od bodibildinga. Postoje ljudi kojima se divim, koji su mentalno razvijeni", govorio je Naser.

Naser se od kolega razlikovao po visokom obrazovanju. Na Univerzitetu u Augzburgu stekao je master diplome iz istorije, sociologije i političkih nauka. Osim toga, tečno je govorio čak sedam jezika - srpski, arapski, engleski, francuski, italijanski, španski i nemački.

Naser el Sonbati je prerano napustio ovaj svet. Preminuo je 2013. godine od posledica infekcije bubrega dok je bio na odmoru u Egiptu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track