JEDINI SRBIN KOJI VODI STRANE PLIVAČE: Kako je Srđan Filipović odveo takmičara Omana do Olimpijskih igara (FOTO, VIDEO)
Foto: privatna arhiva

hit priča

JEDINI SRBIN KOJI VODI STRANE PLIVAČE: Kako je Srđan Filipović odveo takmičara Omana do Olimpijskih igara (FOTO, VIDEO)

Ostali sportovi -

Nismo baš navikli da nekog plivača iz Omana gledamo na najvećem sportskom takmičenju, ali ćemo dogodine biti u prilici. I navijaćemo za njega.

Ime Srđana Filipovića ima svoju težinu u plivačkom svetu, a činjenicu da kod nas nije poznat koliko neke njegove kolege iz drugih sportova, rešili smo da ispravimo. Zato što je njegova priča nešto drugačija.

Filipović je jedini srpski plivački trener na kormilu nekog inostranog nacionalnog tima, a poslednje dve godine radi sa reprezentacijom Omana. Čelnici plivanja iz ove države na obodu Golfskog zaliva prepoznali su u bivšem treneru reprezentacije Srbije stručnjaka koji će podići nivo plivanja u toj zemlji. I ne da nisu pogrešili, nego već imaju sigurnog učenika Olimpijskih Igara u Tokiju.

foto: privatna arhiva

- Na početku saradnje sam selektovao 15 najboljih plivača iz Omana i već imamo takmičara na OI. To je Isa Al-Adavi, momak koji je bio zapažen na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji prošle godine, na kom je srušio dva nacionalna rekorda na 50 i 100 metara - kaže nam Filipović na početku razgovora, pa objašnjava kako je pandemija koronavirusa prekinula rad i u Omanu:

foto: privatna arhiva

- Sve je bilo isplanirano da Isa i na OI bude u top formi i pokuša da ovezbedi što bolji plasman za svoju zemlju, ali nas je virus sprečio da uradimo zacrtano. Imali smo zaista sjajne uslove u Maskatu, gde smo trenirali jedan deo, kao i u Tokiju gde smo odradili određeni deo priprema za OI. Trebalo je da idemo na Tajland na pripreme u Taniapuru koji je svetski poznati plivacki centar i da tamo sparingujemo sa madjaricom Bolgarkom Kapaš (svetska šampionka na 200 delfin) ali se pojavila korona u nezgodan čas Naš stručnjak je nastavio sa radom sa svojim pulenima i pored izolacije.

- Vreme provodimo tako što radimo vežbe preko zoom aplikacije i pokušavamo da održimo trend razvoja snage i snažne izdržljivosti.

Srđan Filipović je više nego ponosan na pravo čudo koje je napravio 2008. godine kada je njegova plivačica Milica Pavlović uspela da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju.

- Milica je sve do 2016. bila najmlađa plivačica iz Srbije koja je uspela da se plasira na OI, kao i u finale Svetskog prvenstva. Bilo je tu i mnogo drugih plivača kao što su Jovana Nikolovski, Jovana Bogdanović, Anja Mioč, Maša Seferovic, Sara Savović, Stefan Andonovic.... Svi biseri srpskog plivanja, reprezentativci i sada sjajni ljudi.

Od 2012. godine živeo je i radio na Kipru, a njegov rad prepoznali su čelnici plivanja u Omanu, pa sada tamo deli svoje znanje, ali i priča o velikim srpskim asovima. - Ponosan sam što predstavljam Srbiju u inostranstvu i što mogu da im objasnim kako smo imali i imamo velikane poput Milorada Čavića, Velimira Stjepanovića, Nađe Higl, Čabe Silađija, Ivana Lenđera i drugih naših šampiona. Pokusacu da u narednom periodu napravim nešto kako bi se Oman i zbog mene ponosio, a to je da prvi put u istoriji dva njihova plivača izbore nastup na Olimpijskim igrama.

Veru u takav, za Omance i dalje nezamisliv uspeh, daje mu i činjenica da su na GCC takmičenju u martu ostvareni sjajni rezultati.

- Imali smo zapažen uspeh u Kuvajtu. U konkurenciji ekonomski mnogo moćnijih zemelja poput Katara, Emirata, domaćina Kuvajta ili Saudijske Arabije osvojili smo prvo mesto u ekipnoj konkurenciji. Takođe moram istaći da je Oman posle 12 godina osvojio medalju na Arapskom prvenstvu u Maroku.

Kurir sport / Gojko Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track